Kormányinfó: ha érkezik az uniós pénz, komoly pedagógusbér-emelés jöhet, jövőre 21 százalékos

Kormányinfó: ha érkezik az uniós pénz, komoly pedagógusbér-emelés jöhet, jövőre 21 százalékos

Miután Orbán Viktor hazaért berlini látogatásáról, szerdán arról posztolt Facebook oldalán, hogy ismét összeült a kormány, és késő estébe nyúlóan tanácskoztak. Mint arról beszámoltunk, szerdán újabb történelmi mélypontot ért el a forint, jelenleg 432,47 egy euró. De a dollár is kilőtt, 445,055 a friss árfolyam. A forint gyengülését tovább rontja a tény, hogy a KSH által ismertetett adatok alapján 20,1 százalékkal nőttek az árak szeptemberben.

Csütörtökön délután 1 órakor két hét után ismét Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, amelyen a legfontosabb döntéseket ismertették.

17 vállalásban állapodott meg a kormány az Európai Bizottsággal

Gulyás az EU-s tárgyalások állásával kapcsolatban azt mondta, jól állnak. A Bizottsággal

összesen 17 vállalásban állapodtak meg.

Közölte, átalakítják a közbeszerzési rendszert és egy olyan jelentéstételi eszközt alakítottak ki, ami megakadályozza az egyajánlásos közbeszerzési eljárások elszaporodását, emellett

csökkentik az egyajánlatos közbeszerzések arányát, kockázatértékelési rendszert vezetnek be, valamint megerősítik az együttműködést az OLAF-fal, az EU csalás elleni hatóságával.

Ezek mindegyikéhez a szükséges törvényjavaslatokat beterjesztették, amiket meg is szavazott a parlament.

Orbán Viktor ma levélben köszönte meg az EU-tagállamok vezetőinek, hogy hozzájárultak a határidőhosszabbításhoz.

Jelentős pedagógusbér-emelés jöhet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a tárgyalásoknak része az is, hogy jelentős pedagógusbéremelés valósuljon meg. A Bizottság konstruktívan állt ehhez, mondta.

Gulyás szerint, ha a megállapodás létrejön, indulhat is a pedagógus-béremelés:

  • jövőre 20,8 százalékkal,
  • 2024-ben 25 százalékkal,
  • 2024-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket.

Fél évre elengedő gázunk van

Gulyás Gergely megismételte azt, amiről a miniszterelnök is beszélt: vagyis hogy Magyarország energiaellátása biztosított, és abban az esetben is, ha egyetlen molekula sem érkezne, fél évre elegendő tartalékunk van. Hozzátette, Európában viszont az a kérdés, van-e elérhető energia és az mennyibe kerül.

Hálózatfejlesztést tervez a kormány, ha érkezik az uniós pénzt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha a következő egy hónapban lezárulhatnak a tárgyalások az EU-val, akkor megindulhat a hazai elektromos hálózat fejlesztése is, akkor elbírja majd a több betáplálást a napelemesektől.

Felfüggesztik a betáplálást a napelemeknél

Gulyás szerint az uniós forrásokból, az RFF-ből a hitelrészt zöldenergiára fordítanák, de egyelőre szerinte több az igény, mint amennyit a hálózat be tud fogadni, a szabályokon ezért a jövőben változtatni kell.

Mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, a még elő nem jegyzett napelemek esetében felfüggesztik a betáplálást, mondta Gulyás.

Ez a szabály vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra egyaránt.

A megtérülést a lakosság esetében ez lassítja majd, mert az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléshez kell igazítani.