Végre léptek: november 15-től 480 forintos felső határban rögzítik a benzin és a gázolaj árát

Végre léptek: november 15-től 480 forintos felső határban rögzítik a benzin és a gázolaj árát

A szerdai kormányülésen hozott friss döntéseket a szokott időben, csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormányinfón.

Gulyás Gergely a járványügyi adatok ismertetésével kezdte a tájékoztatót. Mint megírtuk, az elmúlt 24 órában 8394 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, emellett 132 áldozatot követelt a covid hazánkban. A gyógyultak száma 815 845, míg a járvány eddig összesen 31 751 halálos áldozatot követelt hazánkban.

Egy nap alatt 132 áldozatot követelt a koronavírus hazánkban

Az elmúlt 24 órában 8394 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma pedig 132 fő - olvasható a központi tájékoztatási honlapon. Jelenleg összesen 83 818 aktív covidos van az országban, közülük 4990-et kórházban ápolnak (ez 160-nal több, mint szerda reggel), gépi lélegeztetésre pedig 488 fő szorul (az ő számuk egy nap alatt 23-mal nőtt).

Mint mondta, nagyon közel vagyunk a 6 millióhoz, a beoltottak száma 5 986 727 fő jelenleg, ennyien vették fel legalább az első oltást.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra buzdított mindenkit, hogy vegye fel a harmadik oltást is.

Az egészségügyi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak

- fogalmazott. Közölte, általánosan elrendelt kötelező oltást továbbra sem tervez a kormány.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy december 15-ig kötelező lesz a kormányablakoknál dolgozóknál minimum az első oltás felvétele.

A pedagógus szakszervezeteket arra kérik, hogy tagjaikat ösztönözzék az oltatásra.

Mikor tetőzik a negyedik hullám?

Gulyás szerint nem lehet tudni, hogy mikor érjük el a negyedik hullám csúcsát, egyesek novemberre, míg mások december elejére teszik ezt.

Rezsiárak

A kancelláriaminiszter az energiaárakról is beszélt. A kormány szerint Európában nagyon súlyos a helyzet, a földgáz ára például 400 százalékkal emelkedett. Szerinte az energiaválság minden európai országot elérte, kivéve hazánkat.

A rezsicsökkentést meg kell tartani

- mondta.

A kormány befagyasztja az üzemanyagárakat

Ugrásszerűen nőttek az árak, csupán négy uniós országban olcsóbb csak a benzin - tette hozzá.

A legfontosabb döntés, hogy a kormány november 15-től 480 forintos felső határban rögzítik a benzin és a gázolaj literenkénti árát.

Mátészalkán tüntetett az ellenzék, készen állnak a kormányváltásra

A hőmérséklet megy lefelé, az üzemanyagok ára pedig fölfelé! Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője, Heves megye 2. számú választókerületének közös ellenzéki jelöltje beszédével kezdődött Mátészalkán, a kormányellenes tüntetés. Több százan gyűltek össze a városközpontban az ellenzéki demonstráción, ahol nemcsak az elszabadult benzinárakról volt szó, hanem a térségben élők nehéz helyzetéről.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás elmondta,

a döntés november 15-én lép életbe és három hónapra szól, utána felülvizsgálják.

Mint ismert, a Jobbik régóta követeli az elszabaduló üzemanyagárak megfékezését. Ennek érdekében a magyar néppárt határozati javaslatot is benyújtott, petíciót indított, illetve szerdán a Jobbik szervezésében Mátészalkán összellenzéki tüntetést is tartottak.

Határozati javaslat a Jobbiktól az elszabaduló üzemanyagárak megfékezésére

Határozati javaslatot nyújtott be a Jobbik négy parlamenti képviselője az üzemanyagárak csökkentése érdekében. A Jakab Péter, Dudás Róbert, Potocskáné Kőrösi Anita és Z. Kárpát Dániel által jegyzett indítvány három lépésben fékezné meg a már félezer forintnál is drágább benzin és gázolaj további drágulását.

Migráció

A kancelláriaminiszter közölte, napi 1000 fölött jár már az illegális határátlépések száma, ezért meg kell erősíteni a magyar határ védelmét. Ehhez az Európai Bizottságtól is pénzügyi hozzájárulást kérnek.