Kormányinfó: egyes munkakörökben vizsgálják a kötelező oltás lehetőségét, Orbán holnap beszél a harmadik oltásról

Kormányinfó: egyes munkakörökben vizsgálják a kötelező oltás lehetőségét, Orbán holnap beszél a harmadik oltásról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokásos csütörtöki tájékoztatóján az aktuális járványhelyzetről, a gazdasági újraindításért felelős operatív törzs több javaslatáról, illetve a harmadik oltásról is szó esett. 

Gulyás elmondta, Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járvány szempontjából, a teljes immunitás tekintetében másodikak vagyunk.

A negyedik hullám még nem érkezett meg hazánkba. Gulyás azt javasolta, hogy csak az utazzon külföldre, aki mindkét oltást megkapta.

Holnap tesz bejelentést Orbán Viktor a harmadik oltásról

Közölte, három terület van, amiről tárgyalt a kormány.

A harmadik oltással kapcsolatban közölte, ma még az operatív törzs tárgyal erről, holnap pedig Orbán Viktor bejelentést tesz a Kossuth Rádióban. 

Kötelező oltás?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyes munkahelyeken a munkavégzés feltételévé tegyék az oltást. Elmondta,

például az egészségügyben indokolt megvizsgálni, hogy kötelezővé tegyék-e majd az oltást.

Arról is beszélt, egyelőre azt is vizsgálják, mit lehet tenni a 60 év feletti és a 12-15 év közötti korosztály magasabb oltása érdekében. A 12-15 évesek csak 12 százaléka van beoltva egyelőre.

Az itthon használt vakcinák hatékonyak

Gulyás Gergely szerint politikai haszonszerzés érdekében egyesek különböző oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot gerjesztenek, ugyanakkor

a Semmelweis Egyetem kutatásából kiderül, hogy minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag esetén a védettség 96 százalékos.

Azok a vakcinák, amelyek nem termelnek antitestet, 88 százalékban védelmet nyújtanak - tette hozzá. A kutatás szerint egyébként a Szputnyik V a leghatékonyabb.

A stoppolt magyar helyreállítási tervről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter – elismételve Varga Judit igazságügyi miniszter korábbi közleményét – szerint az Európai Bizottság azért nem engedi át egyelőre a helyreállítási tervet, mert a gyermekvédelmi törvényt nehezményezik.

Gulyás úgy véli, továbbra is több minden szól az EU-tagság mellett mint ellene, ugyanakkor a kormány nem tervez változtatni a pedofiltörvényen, mert nem akarják, hogy LMBTQ-aktivisták bemehessenek az iskolákba.

A kormány nem támogatja az EU Fit For 55% javaslatát

Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány szívesen támogatná az EU 55%-os szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célját, azonban ebben a formában elfogadhatatlan a javaslat, mert szerintük a rezsicsökkentés eredményeit támadná, a lakások és autók tulajdonosaival fizettetné meg a kibocsátáscsökkentés költségeit. Bejelentette, Magyarország vétózni fogja, így a miniszter szerint a javaslat nem fog átmenni.

Gazdaság: felpörgetik a közbeszerzések előzetes vizsgálatát

Gulyás arról is beszélt, hogy számos gazdasági jellegű döntést hozott a kormány, az egyik legfontosabb, hogy felgyorsítják a közbeszerzéseket, aminek következtében 5-7 napra csökkenne az előzetes vizsgálat az EU-s pályázatok beszerzéseinél.

Közölte,

400 millió euró értékben létrejön egy termőföld-alap az Eximbanknál, ami az élelmiszerellátáshoz szükséges földet biztosítaná.