Egyelőre a kormány nem hozott olyan szabályozást, ami tiltaná, hogy az ápolók felmondjanak

Egyelőre a kormány nem hozott olyan szabályozást, ami tiltaná, hogy az ápolók felmondjanak

Ahogy az ismert, Orbán Viktor tegnapi bejelentése után ma ismételten különleges jogrend lépett életbe hazánkban, és bár az első szabályozások így is érintik az élet több területét is, az egészségügy kimaradt ezek közül. Pedig a kormányzat éppen most készül minden orvos, egészségügyi dolgozó és egészségügyben dolgozó számára új jogviszonyt bevezetni, megszüntetve a közalkalmazotti státuszukat.

S bár a vonatkozó törvénymódosításokat a Parlament október 6-án elfogadta, azonban a részletszabályozásokkal továbbra is adós a kormányzat, sőt, továbbra is zajlanak egyeztetések a szakmai kamarák és szakszervezetek között. 

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyt legkésőbb december 31-ig el kell fogadnia annak, aki továbbra is állami, vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményben szeretne dolgozni, azonban a kormányzat elképzelését eddig nem támogatja a szakma többsége.

Így viszont adódik a kérdés, a különleges jogrend mennyiben húzza keresztül a jelenlegi bizonytalan állapotot, tekintettel arra, hogy annak lejártakor már 2021-et írunk majd. 

Gulyás Gergely kancellária miniszter érdeklődésünkre a Kormányinfón azt közölte, hogy szerinte nem jelent problémát a következő időszak, abban bízik, hogy a részletszabályok megismerése után támogatni fogják az új jogviszonyt a szakmai szervezetek. 

Egyelőre nem hoztunk olyan szabályozást, ami ezt a jogukat felülírná

- válaszolta arra a kérdésünkre, hogy december 31-ig dönthet-e úgy egy egészségügyi dolgozó, hogy mégsem kér az egészségügyi szolgálati jogviszony jelentette korlátozásokból (az ápolók alacsony fizetése miatt az ő esetükben különösen lényeges kérdés, hogy vállalhatnak-e másod-, harmadállást). 

"Én az új jogviszonytól teljesen függetlenül egy válsághelyzetben azt elképzelhetetlennek tartom, hogy az egészségügyben dolgozók tömegesen hagynák ott az őrhelyüket, és az álláshelyüket"

- próbált még hatni Gulyás Gergely miniszter az egészségügyi dolgozók eddig is sokat próbált kötelességtudatára, majd ismételten megjegyezte a felmondások tiltásával kapcsolatban: pillanatnyilag ilyen szabályozás nincsen.