Gulyás Gergely: kétségkívül eddig voltak szabálytalanságok futballmeccseken

Gulyás Gergely: kétségkívül eddig voltak szabálytalanságok futballmeccseken

Kétnapos kormányülést tart a kormány, az első napi döntéseket kedd este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, ezek pedig már megjelentek a Magyar Közlönyben is. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Kormányinfón adott bővebb tájékoztatást, illetve válaszokat újságírói kérdésekre.

Gulyás Gergely elmondta, azt látják, a vírushelyzet folyamatosan romlik a világon, Európában csakúgy, ahogyan Magyarországon is. Az aktív esetszámot tekintve 10. helyen állunk az Európai Unióban (EU), az átlagos halálozási szám pedig fele az EU átlagának. Hozzátette, a rendkívüli jogrend bevezetése indokolt volt, azt kérik az Országgyűléstől, hosszabbítsák meg a rendkívüli veszélyhelyzetet 90 nappal.

A miniszter ismertette, a rendezvénykorlátozás észszerű és indokolt, s minden olyan helyet bezárnak, ahol zene van, kocsmákat azonban nem. A miniszter ezt azzal indokolta újságírói kérdésre, hogy ugyan ott is terjed a vírus, de nem annyira, mint a zenés-táncos helyeken. Ültetett koncerteket továbbra is lehet tartani. 

Az ingyenes parkolás kapcsán pedig úgy véli Gulyás, bár a forgalomra lehet negatív hatással, a dugó jobb, mint a járvány. Végezetül elmondta, az intézkedések javíthatnak, de megoldást csak a vakcina hoz majd. Mindaddig pedig Orbán Viktor naponta-kétnaponta részt vesz az operatív törzs ülésein.

Ezt követően újságírói kérdésekre adott választ a miniszter.

Karácsony Gergely és a főváros 61 milliárdos segítsége kapcsán Gulyás elmondta, a polgármester eldönti, él-e a lehetőséggel, ezt a pénzt pedig járművekre lehet költeni, amire egyébként Karácsony forrásokat szeretne. Budapest helyzete irigylésre méltó – fogalmazott a miniszter – a vezetése pedig éljen a lehetőséggel, a szerencsétlenkedés fejeződjön be!

Szó esett arról is, hogy a kormányülésen nem kötelező a maszk viselése, a távolságtartás azonban igen a homlokhőmérés mellett. Szijjártó Péter kapcsán Gulyás elmondta, a külügyminiszter jól van, s repülővel érkezik haza, azonban, hogy milyennel, arról majd ő tud tájékoztatást adni.

Azt is megtudhattuk, Gulyás szeretne részt venni az FTC-Juventus BL-mérkőzésen. Hozzátette, kétségkívül eddig voltak szabálytalanságok futballmeccseken a kluboknál, ez azzal jár, hogy be kell zárni a rendezvényt. Egyelőre nem akarták, hogy a színházak leálljanak, az élet pedig kiessen a normális kerégvágásból: ezt szolgálják a mostani, friss intézkedések is. Arról, hogy az FTC-Barcelona mérkőzés zárt kapus lehet-e, Gulyás annyit mondott, nem fognak adott meccsekhez igazítani szabálymódosításokat.

Gulyás Gergely továbbá beszélt arról is, mit jelent az, hogy december közepére elérhetnek a kórházak teljesítőképességük határához. Kifejtette, ha az elektív ellátásokat megszüntetik, s további ágyak szabadíthatók fel. Jelenleg 32 ezer ágy áll rendelkezésre, ezek telhetnek meg decemberre a legrosszabb forgatókönyv szerint. Országossá válhat a halasztható műtétek tolása, s Gulyás úgy véli, az, hogy kifejezetten sok a kórházi ágy, most előnyös. Szerinte orvosok kellő számban állnak rendelkezésre, és az ötöd-, hatodéves orvostanhallgatók is bevonhatók az ellátásba. Sürgős műtét pedig nem maradhat el.

A vakcinák kapcsán Gulyás elmondta, tárgyalnak az oxfordi AstraZeneca-vakcina ügyében is, szeretnék a koronavírus-történetet rövidre zárni, azonban vizsgálják, hogy meg tudnak-e korábban venni máshonnan vakcinát. Amit ezzel kapcsolatban az EB szóvivője mond, tájékozatlanságra vall – véli a miniszter –, egy ilyen oltás ingyenes és önkéntes lehet. A tagállamok ideiglenesen most is engedélyezhetnek vakcinát, ezt az uniós jog kimondja.

Szóba jött az amerikai elnökválasztás is, Gulyás Trump győzelmére 40 vagy 30 százalékot ad.

Eddig is pesszimista voltam, most is látom, hogy mi az állás. Persze vannak optimisták is. Joe Bident Soros György támogatta több mint 50 millió dollárral, azt hiszem

 

– fogalmazott, a többi kormánytag azonban optimista. 

A bécsi merénylettel összefüggésben Gulyás közölte, a TEK lezárta az osztrák határt, és sokkal szigorúbbak a vizsgálatok más határátkelőkön is. Arra, hogy van-e Brüsszelből nyomás a magyar migrációs politika megváltoztatására, Gulyás azt a választ adta, ötletesség jellemzi a brüsszeli hozzáállást.

Mi kitartunk amellett, hogy a magyarok dönthetnek arról, kivel akarnak együtt élni

 

– összegezte.

A miniszter továbbá úgy értékelte, eddig sem volt nagy távolság Sebastian Kurz és a V4-ek migrációs politikája között.

S tervben van-e, hogy a kormány a teljes lakosságot letesztelje? Gulyás kifejtette, a WHO tesztelési protokollját követik, a szlovák tapasztalatokat pedig vizsgálják. Arról is beszélt, a szigorítások előtt a kormány nem egyeztetett a fővárossal és a nagyvárosokkal, mondta Gulyás.

Senkivel nem akarunk kiszúrni, az eszközöket biztosítjuk a védekezéshez. A lényeg most, hogy minél kevesebben legyenek tömegben

 – közölte.

Az M0-s híd lezárását, a hibákat Gulyás felháborítónak értékeli. Elmondta, a szakminiszternek jelentést kell írnia, s fontolgatják, hogy a további közbeszerzésekből kizárják az A-Híd Zrt.-t és a Strabagot, valamint a per sem kizárt.

S hogyan védik az új intézkedések az időseket? Gulyás Gergely elmondta, ha szellősebb a tömegközlekedés, az egyértelműen védi őket. A vásárlási idősávval kapcsolatban megoszlik a kormányon belüli vélemény. Létezik olyan terv, miszerint legyen egy sáv, amikor csak az idősek vásárolhatnak, a többi időszakban pedig mindenki.

A tanárok között vannak idősek, koronavírusban elhunytak. De miért nincs szigorítás? A miniszter azt válaszolta, az egyetemek dönthetnek online oktatás mellett, a közoktatásban pedig számtalan óvintézkedés történt, az iskoláknál azonban még további szigorítás nem indokolt. Arról is beszélt, nem találkozott még olyan panasszal, hogy nehézkes lenne a tanárok táppénzének 100 százalékos kifizetése.

A szombathelyi kórház Covid-osztálya betelt: mire számítsanak az ottani betegek? A miniszter elmondta, van egy teljesen világos vezénylési rend: ahogy megtelnek az ágyak, újakat kell nyitni vagy máshová szállítani a betegeket. 

Az influenza elleni oltás sok körzeti orvosnál nem hozzáférhető. Vajon tudja-e a kormány, hogy áll a helyzet?

Az utánrendelés szállítása másfél-két hónap. Ha elfogynak a vakcinák, azon leszünk, hogy beszerezzük. Ha az 1,4 millió vakcina elfogy, rendelni kell, ebben lehet fennakadás

 

– fejtette ki a miniszter.

"A védekezés sikerét Magyarország emberéletben méri" – állította korábban a kormány. De mégis miben méri a második hullámban a kormány a védekezés sikerét? Gulyás Gergely erre azt a választ adta, az emberélet a legfontosabb, az pedig viszonylagos, hogy jól állunk-e vagy sem.

Arról, hogy lesz-e home office szabályozás, a miniszter annyit mondott, az ITM-ben már volt szó róla.

Gulyás Gergely szerint pedig a mostani intézkedésekkel 8-14 napon belül javulhatnak a számok.