Kormányinfó: „b*zizással” ütötte el Varga Judit a korrupcióellenes uniós bírósági ítéletet

Kormányinfó: „b*zizással” ütötte el Varga Judit a korrupcióellenes uniós bírósági ítéletet

Szokatlan időben, szerdán kora délután tartott kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, melyet Varga Judit igazságügyi miniszter kezdett, aki témafelelősként reagált az Európai Unió Bírósága (EUB) döntésére, mely kimondta: a jogállamisági mechanizmus megindítható, ha az unió pénzügyi forrásai korrupció miatt veszélybe kerülhetnek.

Hivatalos: Magyarország bukta a jogállamisági pert az EU bíróságán

Az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmusról szóló kondicionalitási rendelet ügyében hozott ítélete szerint.

A miniszter asszony reagálásában számos alkalommal elhangzott a „politikai” szó, illetve azt állította, hogy az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt indították be. (A jogállamisági mechanizmust már 2020 novemberében elfogadták az uniós szervek, mikor még nem volt szó az LMBTQ-lobbit gátló törvényről sem – A szerk.) Varga a mostani döntést párhuzamba állította a 2016-os migrációügyi népszavazással, és emlékeztetett, Magyarország akkori álláspontját mára mások is magukévá tették.

A gyermekvédelmi törvény a probléma

– közölte a korábbi helyettese, Völner Pál révén korrupciós ügybe tárcavezető, aki beszéde során egyszer sem utalt a korrupcióra.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A kormányinfón Gulyás Gergely közölte, a benzinárstop miatt nem tudnak olyan helyről, ahol bezárt benzinkúttól 5 kilométeren belül ne lenne újabb töltőállomás. Ismertette, a Mol vállalni fogja, hogy a veszteség miatt bezáró kutakat tovább üzemelteti. Rámutatott, a kormányrendelet nem engedi, hogy korlátozzák a kiadható üzemanyag-mennyiséget, azonban kannában legfeljebb 10 liternyi vihető el. Hozzátette, a rendelkezések betartását a NAV ellenőrzi.

A gazdasági mutatókkal kapcsolatban az inflációt és a gazdasági növekedést elemezték. A fogyasztói árak növekedése világszinten megugrott – mondta Gulyás, hozzátette Magyarországon a 4 STOP (rezsicsökkentés, kamatstop, benzinárstop, élelmiszerárstop) miatt 10 százalék alatt maradt az infláció. Bízik benne, hogy a IV. negyedévre a jegybank által előrejelzett 2-4 százalék közötti sávba tér vissza. A 7,1 százalékos GDP-növekedéssel kapcsolatban azt emelte ki, a rendszerváltás óta nem volt ilyen mértékű gazdasági bővülés. (Egy évvel korábban 5 százalékos volt a csökkenés – A szerk.) Gulyás megjegyezte, csak Lengyelországban 7,7 százalék volt a növekedés. Mint arról lapunk beszámolt, a lengyel kormány drasztikus áfacsökkentést hajtott végre.

Meglépték: a lengyel elnök aláírta az üzemanyag-, az élelmiszer- és a földgáz-áfa csökkentéséről szóló törvényt

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját - közölte szerda éjjel az államfői hivatal. Az MTI által is tolmácsolt közleményben felidézik: az új előírások az "inflációellenes pajzsnak" nevezett intézkedéscsomag részét képezik.