Új kormányrendelet: Gulyás Gergely hagyhatja majd jóvá az állami szervek ügyvédi szerződéseit

Új kormányrendelet: Gulyás Gergely hagyhatja majd jóvá az állami szervek ügyvédi szerződéseit

Rendeleti úton szüntet meg olyan ügyvédi szerződéseket a kormány, amiket a kormányzati szervek és az állami többségi tulajdonú gazdasági társaságok évi bruttó 20 millió forint fölötti értékben kötöttek még szeptember előtt – derült ki a szerdán megjelent Magyar Közlönyből.

A hvg.hu azt írja, hogy a szerdán kiadott rendelet folytatása lehet a szeptember eleji kormányrendeletnek, amely arról szólt, hogy a 20 millió fölött a hivatalok és cégek csak a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter előzetes jóváhagyásával köthetnek ügyvédi szerződést. A friss rendelet szerint az ennél korábbi szerződések december 31-i hatállyal megszűnnek.

Gulyás ezentúl tíz munkanapon belül dönt a jóváhagyásról, és ezt további öt munkanapon belül közli a kérelmezővel. Ha nem válaszol időben, azt jóváhagyásnak kell tekinteni.

A rendelet azt is meghatározza, hogy hatálybalépés és 2022. december 31. között szerződés nem módosítható, továbbá új szerződés nem köthető.

A rendelet indoklásában egyébként a kormány a háborúra hivatkozik: „az ukrán–orosz háború előre nem látható, elháríthatatlan külső ok miatt kialakult hátrányos gazdasági következményei az államháztartás védelme érdekében szükségessé teszik egyes megjelölt szervezetek jogviszonyainak újraértékelését.”