Hamarosan betiltanak bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket

Hamarosan betiltanak bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket

A tegnap este megjelent Magyar Közlöny bővelkedett a friss információkban: mint kiderült hazánk 300 ezer AstraZeneca vakcinát ad kölcsön Szlovéniának, hivatalossá vált, hogy 2022. július 1-től megújulnak a rendszámtáblák, illetve most már az is biztos, hogy idén július elsejétől tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket.

A kormányrendelet szerint fültisztító pálcika, evőeszköz, szívószál, tányér, italkeverő pálcika, léggömbökhöz tartozó pálca, polisztirolból készült ételtároló edény (ételtartó, különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles, vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál), polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár, beleértve a tetőt, kupakot és fedelet is.

Mindemellett tilos lesz „azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti”, azonban a sokszor használható műanyag zacskó marad. 2023. január 1-től a fenti felsorolásban nem szereplő egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatala (annak teteje és fedele is ide értve) tilos lesz.