Kik élhetik túl a koronavírust?

Kik élhetik túl a koronavírust?

A Koppenhágai Egyetem számítástechnikai tanszéke egy olyan modellt fejlesztett ki, ami egészségügyi adatok alapján előrejelzi, hogy milyen hatással lesz az adott személyre a Covid-19 - írja az Index.

Ráadásul a dánok által létrehozott mesterséges intelligencia mintegy 90 százalékos pontossággal jósolta meg, hogy a fertőzést ki éli túl és ki nem, ugyanakkor megközelítőleg 80 százalékos biztonsággal azt is megmondta előre, ki kerül lélegeztetőgépre. A dán program alapján az is megállapítható, kinek lenne érdemes előbb oltást kapnia. 

Az első hullám alatt kezdtünk modellekkel foglalkozni, amikor attól tartottak, hogy nem lesz elég lélegeztetőgép. Az eredményünkkel jobban megállapítható, kinek van szüksége oltásra 

– közölte Mads Nielsen professzor. 

A programot 3944 fertőzött adatai alapján tanították.

Nielsen kiemelte, hogy 

az eredményeink nem meglepő módon azt mutatják, hogy a testtömegindex és az életkor a legfontosabb paraméterek a betegség súlyosságának előrejelzése szempontjából. A halál valószínűsége szintén magasabb, ha valaki emellett férfi és magas vérnyomása vagy idegrendszeri betegsége van. 

A dán egyetem professzora szerint

azokat, akik a fenti paraméterek közül egyben vagy többen érintettek, több értelme lenne előrevenni az oltási sorban, így csökkentve annak veszélyét, hogy megfertőződnek és lélegeztetőgépre kerülnek 

- állapította meg.