A mostani ágyfelszabadítás körülbelül 340 ezer fertőzött ellátását teszi lehetővé, kérdés, hogy ez elegendő lesz-e

A mostani ágyfelszabadítás körülbelül 340 ezer fertőzött ellátását teszi lehetővé, kérdés, hogy ez elegendő lesz-e

A Népszava információi szerint keddtől már 24 038 ágyon tudják fogadni a covid-fertőzötteket a hazai kórházak, jelenleg 86 134 aktív fertőzött van, közülük 6 061 szorul kórházi ápolásra, és 415-en vannak lélegeztető gépen. A lap azt írja,

a mostani 40 százalékos ágyfelszabadítás - a jelenlegi arányokat figyelembe véve - mintegy 340 ezer fertőzöttig lehet elegendő.

Csakhogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy heteken belül valósággá válhat a lehető legrosszabb forgatókönyv 30-32 ezer kórházi beteggel, vagyis a fenti arányokat tekintve 470 ezer fertőzöttel számol a kormányfő rövid időn belül, ami egyúttal azt is jelentené, hogy minden huszadik magyar aktív covid-fertőzött lesz. Vélhetően ennek elkerülése érdekében jelentette be tegnap - sokak szerint megkésve -  ausztriai mintára a szigorúbb járványügyi intézkedéseket, köztük a kijárási tilalmat.

Kedd éjféltől kijárási tilalom lesz, bezárnak az éttermek és jön az online oktatás

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videóban jelentette be, hogyha az országgyűlés megszavazza a vészhelyzet bevezetését 90 napra, akkor ausztriai mintára a következő korlátozások fognak életbe lépni kedd éjféltől 30 napra: Este 8 óra és hajnali 5 között kijárási tilalom lép életbe, ami alól csak a munkába járók képeznek kivételt, valamint rendkívüli esetekben lehetséges.

Kásler Miklós, az Emmi minisztere pedig ezzel szinte egy időben utasításba adta, hogy a hét elejétől gyakorlatilag minden kórháznak fogadnia kell koronavírusos betegeket.
 

Müller Cecília: minden egészségügyi intézményben lesz koronavírusos betegellátás

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján először ismertette a már bejelentett védelmi intézkedések rendőrségi vonatkozású részeit: kedd éjféltől általános gyülekezési, kijárási (20.00-5.00), rendezvénytilalom este 7-től boltzár sportrendezvények zárt kapuk mögött korlátozott családi rendezvények. Kérte, hogy a rendelkezések betartásával védjék a biztonságot és az életet.

A lap cikke szerint a mentők elsősorban a területileg illetékes kórházak belgyógyászati, tüdőgyógyászati osztályaira viszik őket. A miniszter utasítása szerint a szociális intézmények és hajléktalanszállók tünetmentes, vagy enyhe tünetes betegeit az akut területi ellátásból kimaradó intézményekbe kell szállítani, így például a harkányi, a hévízi gyógyfürdőbe, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetbe, a Sportkórházba, illetve a Budai Egészségközpontba. Amennyiben az adott megyében nincs ilyen intézmény, akkor őket az aktív ellátó kórház belgyógyászati, tüdőgyógyászati részlegére kell vinni.

A legtöbb beteget a kelet-magyarországi és a közép-magyarországi kórházak fogadják. Ezernél több ágyon látnak majd el beteget a borsodi, a szabolcsi megyei kórházakban, illetve a Debreceni Egyetem klinikáin.

A miniszter és a tisztifőorvos új eljárásrendet adott ki, amiben részletesen meghatározták, ki tekinthető gyógyultnak.

Eszerint az hagyhatja el a kórházat,

  • akinek három napja nincsen láza,
  • aki tünetmentes,
  • vagy akinek a röntgen-, CT-felvétele a tüdőgyulladása egyértelmű javulását mutatja.

Ha valaki a tünetei kezdetétől számított 10 napon belül megy haza, akkor karanténban kell töltenie a tíz napból hiányzó időt.

A beteg emellett gyógyultnak minősíthető akkor is, ha a SARS-CoV-2 Ag kimutatására irányuló gyorstesztjének eredménye negatív. Ez az a gyorsteszt, amit néhány hete már a mentők is használnak. Ha a teszt eredménye pozitív, akkor vírushordozó a beteg, ha negatív, akkor az eredményt meg kell erősíteniük egy PCR-vizsgálattal. Ennek a típusú tesztnek ugyanis csak akkor megbízható negatív eredménye, ha a mintavétel a fertőzést követő 7. napon történik.

Ezért előírás az intézményből távozók számára, hogy erre a fajta vizsgálatra a klinikai tünetek megjelenése utáni 7. napon kerülhet legkorábban sor. Ha azonban valaki a kórházból szociális otthonba megy vissza, akkor csak úgy engedhető haza, ha tünetmentes és teszttel sem mutatható ki a vírus.

Az eljárásrend lazít az egészségügyi dolgozók munkába állásának feltételein: a korábbi két negatív PCR-teszt helyett náluk is alkalmazható az antigén-alapú vírus teszt.

Az egészségügyi dolgozók tehát akkor tekinthetők klinikailag gyógyultnak, ha a Covid-19 fertőzésük tünetmentesen zajlott le, és van egy negatív SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt eredményük van. Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy ha nincs teszteredmény, akkor az egészségügyi dolgozó 21 nappal a tünetek megjelenése vagy a fertőzés kimutatása után térhet vissza dolgozni.