Augusztus 15-ig 500 fősnél kisebb rendezvények sem lehetnek Magyarországon

Augusztus 15-ig 500 fősnél kisebb rendezvények sem lehetnek Magyarországon

Semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyarországon augusztus 15-ig a koronavírus-járvány miatt - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.  

Szentkirályi Alexandra a műsorvezető kérdésére azt közölte, fontos pontosítást szeretne tenni:

a rendezvények tilalma az egész országra - tehát nemcsak Budapestre és Pest megyére -, és az 500 fő alattiakra is vonatkozik.

Elmondta azt is, az elmúlt hetek erőfeszítései elegendőek voltak arra, hogy ennél súlyosabb helyzetre is felkészüljön az egészségügy, ennek tükrében indokolt, hogy - Budapesten és Pest megyén kívül - bizonyos járványügyi korlátozásokat enyhítsenek jövő hétfőtől.

Hozzátette, ez azt jelenti, hogy vidéken például a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei, vagy az állatkertek, a fürdők és a strandok kinyithatnak.  

Orbán Viktor vidéki enyhítéseket jelentett be

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán. Orbán Viktor úgy látja, hogy "a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is", és ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradjon.

Elmondta azt is, a kormány folyamatosan monitorozza a fertőzöttek területi eloszlását, ez alapján határozták meg, hogy hol szüntetik meg a kijárási korlátozásokat és hol nem. Hozzáfűzte, hogy a számok - amelyeket jövő héttől publikálni fognak - azt támasztják alá, hogy Budapesten és Pest megyében nagyobb arányban vannak jelen a fertőzöttek, s több a vírus okozta halálozás is.

Az idei nyári turistaszezonra vonatkozó kérdésre Szentkirályi Alexandra azt mondta: a kormány minden segítséget igyekszik megadni azoknak a szektoroknak - köztük a turizmusnak -, amelyek a legérintettebbek a válságban.

A kormányszóvivő arra kért mindenkit, hogy ha teheti, akkor töltse itthon a nyaralását, ezzel támogassa a turisztikai és vendéglátási szektorban dolgozó 400 ezer ember munkáját is.

(MTI)

Júniusig biztos zárva maradnak az iskolák, augusztus 15-ig nem lesznek 500 főnél nagyobb rendezvények

Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón kifejtette, hogy a járványügyi védekezés első fázisának a végére értünk, a legfontosabb teendő az egészségügyi rendszer felkészítése volt. Amíg nincs vakcina, addig velünk lesz a koronavírus, ezért volt szükség a megfelelő kapacitás létrehozására, el kell kerülni, hogy olyan helyzet álljon elő, mint más európai országokban, ahol választani kellett emberi életek között.