Operatív törzs: nincs vége a koronavírus-járványnak, nem lehet még fellélegezni

Operatív törzs: nincs vége a koronavírus-járványnak, nem lehet még fellélegezni

Először Halmosi Zsolt országos kórház-főparancsnok számolt be az idősotthonok ellenőrzéséről. Elhangzott, a kormányrendelet kihirdetésével megteremtődött annak a lehetősége, hogy a 200 vagy ennél több személyt ellátó idősotthonokba kórházparancsnokot lehet kinevezni. Jelenleg 18 ilyen intézmény van. Rendkívül fontosnak nevezte a főparancsnok, hogy

ezekben az intézményekben a kinevezett parancsnokok nem veszik át a vezetőség felelősségét, hanem ellenőrzik a járványügyi intézkedéseket és a védekezéshez szükséges készletek felhasználását.

Az elmúlt 24 órában újabb 12 idős, krónikus beteg veszítette életét a koronavírussal összefüggésben. Ezzel már 312 főre emelkedett itthon az áldozatok száma – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az elhunytak idős, krónikus betegségben szenvedtek. Újabb 48 fertőzöttet azonosítottak, s ezzel már 2775 fertőzött emberről lehet tudni, akik itthon betegedtek meg. Jelenleg 998 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. Az elvégzett tesztek száma is emelkedett, a legfrissebb adatok szerint megközelíti a 73 ezret. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint a gócpontok továbbra is az idősotthonok, illetve olyan kórházak, ahol koronavírus-fertőzött betegeket látnak el.

Koronavírus: 12 halott, 48 beteg Magyarországon az elmúlt 24 órában

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2775 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 312 főre emelkedett az elhunytak száma, 581-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 998 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos szerint a járványgörbe kiegyenesedni látszik, de hangsúlyozta, hogy nem ért még véget a járvány. Május 4. után a védekezés új szakasza kezdődik és az egészségügyi rendszer felkészült az új betegek fogadására. Az is lehetséges, hogy a következő időszakban a fertőzések száma megemelkedik – mondta Müller Cecília.

A betegek és elhunytak kétharmada budapesti, illetve Pest megyei

A járványügyi adatok alapján elhangzott, hogy a fertőzöttek 62 százaléka fővárosi, illetve Pest-megyei. Az elhunytak tekintetében lényegében ugyanez az arány a főváros és környéke, illetve a vidék között.

Müller Cecília elmondta, hogy zajlik az egészségügyi dolgozók képzése is. Ez leginkább a lélegeztető gépek kezelésének elsajátítását jelenti, de közben 1900 civil önkéntest képeznek ki segédápolónak. Összesen 23 ezren jelentkeztek önkéntes orvosnak és ápolónak. 18 ezren tettek már sikeres záróvizsgát.

A háromnapos ünnepi hétvégéről azt mondta Müller Cecília, hogy az anyák napja az egyik legszebb nap az évben. Sokaknak ugyan nincs lehetősége, hogy a megszokott, közvetlen módon fejezzék ki szeretetüket az édesanyák, nagymamák felé, de azt is tapasztalták, hogy a modern technikák révén van lehetőség a kapcsolatfelvételre. Ha valaki virággal fejezi ki szeretetét, azt ezekben a napokban megteheti mivel péntek, szombat, vasárnap nyitva tarthatnak a virágüzletek. Az is elhangzott, hogy a virágok nem hordozzák magukban a koronavírust.

Orbán rendeletben biztosította a virágvásárlást és az érettségit

Szerda éjszaka újabb két kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, melyek szorosan kapcsolódnak Orbán Viktor tegnap esti bejelentéséhez. A miniszterelnök kibővítette azokat az alapos indokokat, amelyekkel el lehet hagyni a lakást. A kijárási korlátozások nem minősülnek az érettségi vizsgára, a tanulmányok lezárásából fakadó kötelezettségekre, valamint "az anyák napjára tekintettel 2020.

Kiss Róbert rendőrezredes szerint 1075 alkalommal intézkedtek kijárási korlátozás megszegése miatt. 39619 alkalommal kellett eddig intézkedni ezek miatt összesen. 80 esetben rémhírterjesztés miatt volt szükség rendőri intézkedésre.

A polgármesterek a hosszú hétvégén is bevezethetik a korlátozásokat

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy május 3-ig az eredeti ütemben hajtják végre a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzését. A polgármestereknek ezúttal is lehetőség lesz a településekre vonatkozóan szigorúbb intézkedéseket hozniuk – közölte Kiss Róbert ezredes.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható az idősotthonok átfogó vizsgálatának eredménye, Müller Cecília közölte, hogy a magas létszámú intézményekben folyamatosan dolgoznak az ellenőrök, első eredmények a jövő hét végén lehetnek.

A tiszti főorvos szerint a koronavírusban elhunytak esetében fokozottabb óvatosságra van szükség a temetés során. Pontosan rögzíti a jogszabály, hogy az elhunytat hogyan kell a koporsóban elhelyezni, de nincs olyan előírás, hogy hamvasztani kell.

A kormány döntése alapján megnyitnak a vidéki teraszok és strandok, de a tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy a fővárosiak esetében marad a szigor ezért mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el az otthonát.