Orbán Viktor 2022. január 1-jéig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, nemsokára ezt is keresztülveri a Parlamenten

Orbán Viktor 2022. január 1-jéig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, nemsokára ezt is keresztülveri a Parlamenten

A kormány a járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-t.

Mint írták, a járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig -

a kormány keddi ülésén született döntés értelmében az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, amelyet az elsők között vehetnek napirendre az őszi ülésszakon.

Az egyelőre nem derült ki, hogy újabb szigorításokra kell-e készülni, illetve azt sem tudni, hogy ennek milyen hatása lesz az ellenzéki előválasztásra. 

A kormányzat szerint a törvény hatályának meghosszabbítására azért van szükség, mert a világjárvány továbbra is tart,

a delta vírusmutáns terjedése miatt egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

"Ez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását.  Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést"

- írták.

Az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabbította meg a törvény hatályát, ezzel a veszélyhelyzeti rendeletek hatálya az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig tolódott ki. A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.