Korrekt napelemes elszámolást és szélenergiát támogató döntést sürget a Jobbik

Korrekt napelemes elszámolást és szélenergiát támogató döntést sürget a Jobbik

Brenner Koloman úgy látja, az Orbán-kormány útját állja a megújuló energiának, pedig ennek arányát meg kell emelni a hazai energiamixben.

Korrekt napelemes elszámolást és szélenergiát támogató döntést kérünk a fideszes kormánytól

- fogalmazott Brenner Koloman keddi sajtótájékoztatóján. A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese "egyfajta állatorvosi lóként" felidézte, a napelemes szaldó elszámolás ügyében egy normális Magyarországon nem fordulhatott volna elő ez a szomorú játék, amit a kormányzat végrehajtott.

Emlékeztetett, Gulyás Gergely tavaly október közepén egy kormányinfón bejelentette, hogy az újonnan telepítendő napelemeknél már nem fogják a betáplálást engedélyezni. Brenner elismerte az EU-val összhangban át kellett ugyan állni itthon az évesről a havi elszámolásra, de most is ugyanaz történt, mint a katások ügyében.

Előkészítetlenül ráengedték ezeket a döntéseket a magyar polgárokra, sőt, a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokra

- emelte ki, hozzáfűzve, hogy a szabályozatlan szabályozás miatt szakemberhiány lépett fel, elhagyták az országot.

A szélenergia kapcsán a jobbikos képviselő elmondta, pártjával évek óta hangsúlyozzák ennek fontosságát. Rámutatott:

2011 óta a jelenlegi fideszes kormány kvázi betiltotta az új szélerőművek telepítését hazánkban.

Brenner szerint ez egy teljesen irracionális döntés, hiszen számos régióban használható lenne ez a típusú megújuló energia.

A megújuló energia arányát igenis meg kell emelni a hazai energiamixben

- érvelt a Jobbik politikusa.

Leszögezte, a Jobbik-Konzervatívok nem ellenzi a modern atomenergia létét, a Paksi erőmű fejlesztésére szükség van, Paks II-re szintén, de nem a hosszú távú függést és kiszolgáltatottságot eredményező orosz technológiával.

Brenner szerint az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben olyan mulasztást is tett, hogy a "talpunk alatt fekvő" geotermikus energiára mint természeti kincsre nem fektettek akkora hangsúlyt, mint amekkorát kellene. Elmondta, ezek telepítése nagyon komoly befektetést igényel, de hosszabb távon biztosan a magyar energiabiztonság és az olcsó energia biztosított lenne.

Sajnos bekövetkezhet az, hogy azok a magyar polgárok, akik esetenként 8-10 évre befektetésként a saját házukra napelemeket telepítettek, ez már nem is térül meg ez a beruházás

- húzta alá Brenner Koloman, jelezve, ez semmiképpen sem áll az érdekükben.

(Címlapkép, fotók: Brenner Koloman - Béli Balázs/Alfahír)