Kötelességünk megvédeni a hazát, de kiképzést nem kapunk – vajon lesz változás?

A Jobbik az önkéntes honvédségi alapkiképzés bevezetését lehetővé tevő határozati javaslatot terjesztett be az országgyűlés elé.

A Jobbik aggasztónak tartja a tartalékosok rendkívül alacsony számát, a helyzet javítása érdekében a Honvédség legmagasabb szintű vezetőivel folytatnak tárgyalásokat, a jövőben pedig Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvédség vezérkari főnökével is egyeztetnének – emelte ki Novák Előd. Hozzátette: Vanyur Tibor, a Hadkiegészítő parancsnokával megtartott egyeztetésen megtudták, hogy jelenleg az önkéntes műveleti tartalékosok száma a 45 éves kor alattiak tekintetében nem éri el a 800 főt sem. Kiderült számukra továbbá az is, hogy a hivatásos katonának jelentkezők kétharmada fizikailag alkalmatlan a szolgálatra.



Novák Előd emlékeztetett: a január 12-én megtartott ötpárti egyeztetésen ismertették az önkéntes honvédségi alapkiképzés bevezetését lehetővé tevő javaslatukat. Simicskó István, honvédelmi miniszter a kezdeményezés alapvetéseivel egyetértett, és azóta sem fogalmazott meg kritikát ezzel kapcsolatban.

Ezért a mai napon, az országgyűlés elé terjesztették javaslatukat.

Ha az alaptörvény előírja, hogy minden magyar állampolgár kötelessége a haza védelme, akkor az ehhez szükséges feltételeket is biztosítani kellene – hangsúlyozta a Jobbik alelnöke.

Kulcsár Gergely, köszönetet mondott Vanyur Tibor ezredesnek, amiért a rendelkezésükre állt, és válaszolt a felmerülő kérdésekre.

A Jobbik képviselője szerint az önkéntes tartalékosokon kívül is számos problémával küzd a Honvédség. Ezek közé sorolta a honvédség erejének fejlesztését, a védelmi képességek növelését, az évek óta húzódó helikoptertendert, a külföldi szerepvállalásokat és a határőrség felállítását.