Kozák Danuta címvédésre készül, Sastin éremért birkózna, helyosztón a férfi vízilabdázók

Ahogy tegnap, úgy ma is kajak-kenuval indul a magyar program: a kajak kettesek 1000 méteres távján Hufnágel Tibor a doppingügybe keveredett Dombvári Bence helyére bekerült Ceiner Benjáminnal az oldalán vág neki a 14 órakor kezdődő finálénak. Hufnágel még Dombvárival szerzett ezüstérmet ebben a számban az idei moszkvai Európa-bajnokságon és a magyar válogatót is vele nyerte meg, ám „beugró” társával is ért már el figyelemre méltó eredményt: 2013-ban U23-as világbajnoki címet szereztek, majd egy évvel később meg is védték azt.

Kenu egyes 200 méteren a B-döntőben lesz érdekelt a négyszeres ifjúsági világbajnok, felnőtt vb-bronzérmes Hajdu Jonatán.

Kajak kettes 200 méteren a Tótka Sándor-Molnár Péter páros versenyez majd, akik a doppinggyanú miatt kizárt Szomolányi Máté-Horváth Bence duó helyét vették át a riói küldöttségben. A szám világbajnoki címvédőiként egyértelműen a végső győzelemre is esélyesnek számítanak: ráadásul a formájuk is igencsak rendben van, középfutamukat megnyerve harcolták ki a fináléba jutást.

15:11-től a távon korábban Szabó Gabriellával párban már diadalmaskodó, és ezzel pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét elérő Kozák Danuta címvédőként száll vízre kajak egyes 500 méteren. Győzelme esetén ő lehet a sportág legeredményesebb magyar olimpikonja négy elsőséggel.

Közben 15 órától az Olimpiai Stadionban megkezdődnek a női magasugrás selejtezői, ahol az Újpest 26 éves sportolója, Szabó Barbara képviseli majd a magyar színeket.

Ugyancsak 15 órától érdemes lesz figyelnünk a 2-es Karióka Arénára is, mert ezen a helyszínen zajlanak a női szabadfogású birkózók küzdelmei, mégpedig két magyar szereplővel. Sastin Marianna a 63 kilogrammos súlycsoportban harmadik olimpiáján szerepel, az ötkarikás játékokon kívül minden nagyobb nemzetközi versenyről (VB, EB, Európa játékok) van már érme, 2013-ban világbajnokságot nyert, illetve a tavaly rendezett Európa játékokon is ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Most Rióban elég nehéz ágra került, selejtezőbeli ellenfele a kétszeres EB-bronzérmes orosz Inna Trazukova lesz, akivel legutóbb világversenyen 2011-ben találkozott Sastin, akkor pontozással az orosz birkózó kerekedett felül. A folytatásban is igen komoly riválisok jöhetnek szembe vele, például az EB- és VB-bronzérmes török Sahin, az egyszeres világ-, valamint kétszeres Európa-bajnok ukrán Tkacs, vagy éppen a lett Grigorjeva, aki négyszer bizonyult az öreg kontinens legjobbjának.

A 75 kilogrammosok között a 22 esztendős Németh Zsanett lép a szőnyegre, várhatóan 16 óra előtt négy perccel csap össze a kazah Guzel Manjurovával. A tatár származású sportolónő hatalmas rutinnal rendelkezik, már a 2004-es athéni olimpián is ott volt, sőt – akkor még orosz színekben – ezüstérmet nyert. Négy éve Londonban már kazahként végzett a 3. helyen.

15 órától öttusázóink is bemutatkoznak, a vívás rangsoroló selejtezőiben Földházi Zsófiáért és Kovács Saroltáért szoríthatunk majd. Mindketten tagjai voltak az idei moszkvai vb-n első helyezést elért magyar csapatnak, ráadásul Kovács még egyéniben is diadalmaskodni tudott.

16 órától a férfi triatlonosok versenyét rendezik két magyar résztvevővel, Faldum Gáborral és Tóth Tamással.

Ugyanebben az időpontban ugrik az Olimpiai Uszoda medencéjébe férfi vízilabda-válogatottunk. Varga Dénesék Brazíliával csapnak össze a helyosztón. A két együttes a csoportküzdelmek során már megmérkőzött egymással, akkor a mieink győztek 10-6-ra.

A napot magyar szempontból férfi öttusázóink – név szerint Marosi Ádám és Demeter Bence - zárják, akik hölgy kollégáikhoz hasonlóan a vívás rangsoroló selejtezőiben lépnek pástra.