Kozák Danuta: Csillagos ötös!

Ötödik győzelmének köszönhetően nem akármilyen legendák társaságába lapátolta be magát sportolónk.

2008-ban Pekingben szerepelt először az ötkarikás játékokon, akkor a kajaknégyessel 500 méteren ezüstérmes lett. Négy év múlva aztán már az arany is összejött a csapattal, sőt, ugyanezen a távon egyesben sem talált legyőzőre. Rióba tehát mindkét számban címvédőként utazott, és nem is engedte át másnak a dobogó legfelső fokát, sőt eggyel emelte a tétet: Szabó Gabriellával párosban is maga mögé utasította a mezőnyt. Egyéniben elért riói sikere a magyar sporttörténet szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, ez volt ugyanis az 500. olimpiai érmünk.

Legendák közt

Ötödik győzelmének köszönhetően nem akármilyen legendák társaságába lapátolta be magát 29 esztendős sportoló: szintén öt elsőséggel rendelkezik Egerszegi Krisztina úszó, aki Szöulban 200 méter háton, Barcelonában 100 és 200 méter háton valamint 400 vegyesen, Atlantában pedig újfent 200 háton csapott célba elsőként.

Ugyancsak öt aranyérem birtokosa legidősebb élő olimpiai bajnokunk, a tornász Keleti Ágnes, aki 1952-ben Helsinkiben talajon aratta első diadalát, majd négy évre rá Melbourne-ben még négy aranyat gyűjtött a meglévő mellé: talaj, gerenda és felemás korlát mellett a kéziszercsapat tagjaként is a legfényesebb medáliát akasztották a nyakába a versenyek végén.

A lista első két helyén egyaránt vívókat találunk: Hatszor-hatszor nyert olimpiát Kovács Pál és Kárpáti Rudolf, hétszer pedig egyetlen sportolónk, Gerevich Aladár tudott az élen végezni.

Sportágának már most is ő a királynője

Egyesben 500 méteren aratott győzelmével Kozák Danuta lett minden idők legeredményesebb női kajakos olimpikonja, az addigi csúcstartó Kovács Katalin három arany és négy ezüstéremmel a tarsolyában éppen a riói játékok előtt jelentette be a visszavonulását.  Ha a világ- és Európa-bajnokságokat vesszük figyelembe, abban az összevetésben még egyértelműen Kovács áll jobban: 31-szeres világ- és 29-szeres kontinensbajnok. Kozáknak 11 VB, valamint 14 EB-elsősége van.

Ugyancsak három olimpiai arannyal rendelkezik Douchev-Janics Natasa, valamint Szabó Gabriella, aki négyesben és párosban is Kozák csapattársaként ért a csúcsra Brazíliában, illetve a férfiak közül Kammerer Zoltán és a jelenlegi szövetségi kapitány, Storcz Botond.

A rekorder nyomában

A nemzetközi mezőnyben azonban akad egy versenyző, aki nyolcszor győzött az ötkarikás játékokon, ő a sportág abszolút csúcstartója: Birgit Fischer. A német legenda rekordja sokáig megközelíthetetlennek tűnt, most azonban egyáltalán nem légből kapott a gondolat, hogy négy év múlva Kozák akár utol is érheti a nagy elődöt, főleg ha azt nézzük, hogy Fischer utolsó aranyát 42 évesen érte el, Danuta pedig még csak 29 éves.