Közeleg a határidő, egy héten belül le kell szedni a választási plakátokat

Közeleg a határidő, egy héten belül le kell szedni a választási plakátokat

Bizonyos helyeken azonban még kint maradhatnak a közterületeken július 9. után is.

Egy héten belül el kell távolítani a közterületekről a választási plakátokat, csak ott maradhatnak kint, ahol meg kell ismételni a június 9-ei önkormányzati választás szavazását; ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak - írja az MTI.

Az európai parlamenti választáson induló pártoknak, valamint az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek július 9-éig, tehát a szavazás napját követő 30 napon belül kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Ez az előírás nem vonatkozik azonban azokra a településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint kilenc település érintett valamilyen (képviselői, polgármesteri vagy nemzetiségi) megismételt önkormányzati választásban: Nemesdéd, Penészlek, Ópályi, Nagytarcsa, Kalocsa, Szegi, Fonyód, Ófehértó és Nagykálló.

A megismételt szavazásokat mindenütt július 7-én tartják majd. Ezeken a településeken így jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig - hívták fel a figyelmet.

Lesz dolguk az aktivistáknak

Azt is leszögezték:

a többi településen, beleértve azokat is, ahol időközi választást kell tartani, a választási plakátokat el kell távolítani július 9-éig.

A választási törvény értelmében a plakátokat azoknak kell leszedniük, akik azokat kihelyezték vagy akinek az érdekében elhelyezték. Azaz többnyire ez a pártok aktivistáinak feladata.

Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, akkor az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

(Címlapkép: Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének, a Momentum, a Megoldás Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási plakátja a Blaha Lujza téren 2024. június 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd)