Most úgy áll az ország, hogy Orbán Viktor bármikor eltüntethet 15 milliárd forintnyi közpénzt

Most úgy áll az ország, hogy Orbán Viktor bármikor eltüntethet 15 milliárd forintnyi közpénzt

Tegnap beszámoltunk az Alfahíren arról, hogy Orbán Viktor még az országgyűlési választások előtt három nappal is a fideszes mélyállamot építi, és egy kormányhatározatban 15 milliárd forint közpénzt csoportosított át "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez, valamint részére pénzbeli vagyoni juttatás nyújtásához szükséges forrás biztosítása" céljából. 

Ennyi elég jelenleg Magyarországon arra, hogy eltűnjön a rendszerben 15 milliárd forint közpénz: nem kell jelezni, kihez/kikhez jut el a hivatkozott forrás, valamint azt sem kell meghatározni, hogy azt mire lehet felhasználni, és mit jelent a valóságban, hogy "egyéb működési célú kiadások". 

"Ön tényleg elhitte, hogy húszezer dollárba kerül egy kalapács és harmincezerbe egy rohadt WC deszka?"

Valószínűleg Julius Levinson írta le a legjellemzőbben a túlárazást a Függetlenség napja című filmben - ki tudja, halljuk-e még ezeket az érveket a valóságban is?!

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/P5QUZLgN4RM.jpg?itok=tac5V2Fo","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=P5QUZLgN4RM&t=11s","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

De ami az Egyesült Államokban egy tudományos-fantasztikus mozi, az nálunk a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A fideszes mélyállam működését tavaly Demeter Márta mutatta be egy részletes videóban, a 15 milliárd forint "eltűnése" kapcsán is az ellenzéki országgyűlési képviselőt kérdeztük. 

Ez a 15 milliárdos átcsoportosítás az újabb tanúbizonysága, hogy a Fidesz retteg a hatalom elvesztésétől - reagált a politikus, hozzátéve: a választások után megalakuló új nemzeti egységkormány első intézkedései között szerepel majd, hogy visszaszerezzék az emberek számára azokat a pénzeket, amelyeket megpróbáltak kiszervezni fideszes magánalapítványokba. Megvan az a jogi megoldás, amivel ezt meg lehet tenni - szögezte le Demeter Márta. 

Amúgy megerősítette azt is, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok konstrukcióját úgy alkották meg, hogy a Miniszterelnökség a közvélemény kizárása mellett osztogathassa szét ezeket a forrásokat, az átcsoportosításoknál nem is kell ezért konkrét alapítványt megnevezni. 

"A kormányváltás után pontról pontra bemutatjuk ezeknek a pénzeknek az útját, és minden egyes embert, aki részt vett ebben, felelősségre fogunk vonni, legyen az a rendszer kitalálója, a megrendelője, vagy épp a végrehajtója"

- szögezte le Demeter Márta.  

Addig pedig marad a találgatás: mire kellett március 30-án késő este 15 milliárd forint közpénz?