Fair küzdelem: több mint 130 milliárd forintból gazdálkodhat a "köz"média a választási évben

Fair küzdelem: több mint 130 milliárd forintból gazdálkodhat a "köz"média a választási évben

Míg az idei évben "csak" 117,71 milliárd forintból működhetett a közmédia, 2022-ben még közel 13 milliárd forinttal tolják meg a büdzséjét - írja a Telex. Az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a Költségvetési Bizottság, amelyben az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büdzséje is.

A törvényjavaslat szerint csaknem 13 milliárddal nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak jövőre, így összesen 130,141 milliárd forintja lesz az MTVA-nak az országgyűlési választások évében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 48,8 milliárd forintot kap jövőre, a Médiatanács pedig 695 millió forinttal számolhat. A javaslatot még idén megszavazza az Országgyűlés.

Mint ismert, az MTVA éves költségvetése először tavaly haladta meg a százmilliárd forintot.

A költségvetési javaslatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke állítja össze. Ahogyan néhány napja megírtuk, a hatóság elnöke, Karas Monika annak ellenére mondott le nemrégiben, hogy kinevezése csak 2022 szeptemberében járna le. 

A lemondása viszont megnyitja az utat azelőtt, hogy még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva az idén 40 milliárd forintos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző és elvben a piaci koncentrációt megakadályozó Médiatanács új vezetőjét.

Mivel a médiahatóság kezében van valamennyi olyan döntési jog, mellyel a hazai sajtó felvásárlását, működését, átrendezését irányíthatják, ezzel a fideszes mélyállam újabb terjeszkedési pontjáról lehet szó, ami arra utal, hogy reális forgatókönyvként számolnak a kormányváltással.

Lemondott a médiahatóság elnöke, így még a választások előtt új embert rakhat a Fidesz kilenc évre a helyére

Lemondott Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke - értesült az M1 aktuális csatorna pénteken. A híradó információi szerint Karas az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját, utódja pedig Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz. Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.