Közös a cél: csökkenteni kell a gazdák bürokratikus terheit

A Jobbik agrárpolitikusa Lázár János kancelláriaminiszterhez fordult írásbeli kérdéssel, amelyben a tárcavezetőt arra figyelmeztette: még mindig a túlzott bürokrácia a mezőgazdasági kkv-k egyik legfőbb problémája. Magyar Zoltán felidézte, nem életszerű a vetést a vetőmag felügyelőségek csúszásaira időzíteni, hiszen

"a mezőgazdaság alapvetően időorientált. A vetés nem várhat az okmányra, mert alkalmas időjárás mellett vetni muszáj".

Ezzel szemben, a hétnapos vizsgálat eredményközlése olykor kitolódik három, négy hétre is.

A Magyar Zoltánhoz eljutott információk szerint ezek a csúszások az elmúlt hat esztendőben 50-60 működő gazdasági szereplő felszámolását jelentették, ezzel mintegy 200-250 munkahely szűnt meg.

Kiemelt szereplő

Amint arról beszámoltunk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) is már a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá tartozik, ugyanakkor a fideszes politikus már több alkalommal kijelentette azt is, hogy a közigazgatásban 20 ezres létszámú leépítést tartana optimálisnak az állam hatékonyabb és olcsóbb működése érdekében.

A tárcavezető válaszában arról tájékoztatott, hogy egyes központi hivatalok megszüntetésével, illetve feladataik átvételével, továbbá a járási hivatalok megerősítésével egy olyan szervezeten belüli erőforrás-allokációra kerül sor, amely nagyobb rugalmasságot, az erőforrások hatékonyabb kihasználását teszi lehetővé.

Rögzítette azt is, közös cél, a gazdálkodók részére a bizalom megteremtése az áru iránt, ez minden üzlet és termékértékesítés alapja. Ígérete szerint a hatóságok, a kijelölt járási hivatalok továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az eljárások gyorsan és költséghatékonyan kerüljenek lefolytatásra.