Szabad világ - a közösségi médiában lehet az oroszok elleni erőszakra buzdítani

Szabad világ - a közösségi médiában lehet az oroszok elleni erőszakra buzdítani

A Facebook és az Instagram közösségi oldalakat üzemeltető Meta Platforms bizonyos országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai orosz megszállók elleni erőszakra buzdítást - jelentette csütörtök este a Reuters hírügynökség olyan céges belső, a moderátoroknak szóló vezetői levelekre hivatkozva, amelyekbe betekinthetett.

Sőt, a Meta azt is engedni fogja ideiglenesen - általános elveivel ellentétben -, hogy Vlagyimir Putyin orosz vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megölésére buzdítson valaki e közösségi médiumokban.    

"Ukrajna orosz megszállása miatt ideiglenesen lehetővé tettük a politikai véleménynyilvánítás egyes olyan formáit, amelyek egyébként sértik szabályainkat, például az olyan gyűlöletbeszédet, mint a +Halál az orosz megszállókra!+. Viszont továbbra sem fogjuk megengedni az orosz civilek elleni valóságos erőszakfelhívásokat"

- idézi az MTI a Meta szóvivőjének közleményét.  

Az egyik email szerint az említett vezetők megölésére vonatkozó felhívásokat abban az esetben fogják engedni, ha azok más célszemélyt nem tartalmaznak, de nem tartalmazhatnak konkrét helyszínt és módszert sem.

Arra reagálva, hogy a Reuters idézte ezeket a leveleket, a washingtoni orosz nagykövetség követelte, hogy az amerikai kormány állítsa meg a Meta "szélsőséges tevékenységét". "A Facebook és az Instagram használói nem adtak felhatalmazást az oldalak tulajdonosainak arra, hogy meghatározzák az igazság kritériumait, vagy hogy egymásnak ugrasszanak nemzeteket" - írta a washingtoni külképviselet a Twitteren, de megosztotta ezt az újdelhi orosz nagykövetség is.

A Meta ideiglenes engedélye a következő országokban érvényes az egyik kiszivárogtatott email szerint: Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Georgia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Ukrajna.

Az egyik email pontosítja, hogy ki ellen szabad a gyűlöletbeszéd: az orosz támadást végrehajtó katonák és nem katonák ellen is, ha az illetőknek közük van az ukrajnai megszálláshoz, viszont ha orosz katona hadifogságba esik, akkor ellene már nem.

Oroszország a múlt héten a területén betiltotta a Facebook használatát, mert az korlátozta bizonyos orosz médiumok megjelenését az oldalon, de Moszkva korlátozott több más külföldi platformot is. Másfelől több jelentős közösségi médium új korlátozásokat vezetett be, például Európában betiltották az RT és a Sputnik orosz állami médiumokat.

A Reutersnek megmutatott emailekből az is kiderül, hogy a Meta ideiglenesen engedélyezni fogja az Azov ukrán ultranacionalista paramilitáris zászlóalj dicséretét "szigorúan Ukrajna védelmével összefüggésben", amit egyébként tilt.