Erősödött az ellenzék a háború hatására, a Fidesz viszont elérte az 50 százalékot

Erősödött az ellenzék a háború hatására, a Fidesz viszont elérte az 50 százalékot

Az elmúlt időszakban sok szó esett arról, hogy a szomszédban kirobbant háború milyen hatással lehet a magyar választásokra, melyik politikai tábor erősödhet meg a kialakult helyzet miatt.

Ennek kapcsán az IDEA intézet készített reprezentatív felmérést március 2. és március 11. között, amely szerint az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a teljes népesség körében mind a Fidesz-KDNP, mind az Egységben Magyarországért támogatottsága is nőtt.

Előbbié 2, míg az ellenzék 3 százalékponttal erősödött. A változás negatívan érintette a kisebb pártokat, amelyeknek támogatottsága visszaesett, így például a Mi Hazánk is távolabb került a parlamenti bejutási küszöbtől, de az eddig ismeretlen preferenciájú választók száma is 3 százalékponttal esett vissza.

A biztos választók körében azonban más a helyzet, ugyanis a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, és így elérte a kritikus 50 százalékot, miközben az ellenzéké 1 százalékponttal csökkent.

A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom is 3–3 százalékon áll.

Az IDEA szerint tehát összességében a putyini agresszió nyomán kitört orosz-ukrán háború érdemben nem rajzolta át a politikai erőviszonyokat. Mindkét nagy politikai tömb támogatottsága növekedett, a választók azon erők irányába mozdultak, amelyek érdemben tudják a politikai történéseket befolyásolni.