A Fidesz-közeli Nézőpont sima Fidesz-előnyt mér

A Fidesz-közeli Nézőpont sima Fidesz-előnyt mér

Simán győzne a Fidesz egy most vasárnapi választáson – áll a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet friss kutatásában. 2021 júniusi mérésük szerint a kormánypártokra a teljes népesség 40, míg az ellenzékre 36 százaléka szavazna. Így – vélik – listán a Fidesz (és a KDNP) 52, a Jobbiktól a DK-ig húzódó ellenzék 43 százalékot szerezne, míg egyéb pártok összesen 5 százalékot kapnának.

A közvélemény-kutatás szerint ebben a kisebb csoportban 3 százalékot szerezne a Mi Hazánk Mozgalom, míg a trollkodásairól ismertté vált Magyar Kétfarkú Kutya Párt a voksok 2 százalékát söpörné be, azaz a parlamenti küszöb alatt maradnának.

A felmérés 2020. június 7-9. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Délelőtt arról számoltunk be, az IDEA Intézet kutatása szerint háromszázalékos ellenzéki fölény mérhető.

Az Idea Intézet felmérése alapján az ellenzék vezet három százalékponttal

Az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatása kétféle módon vizsgálta az ellenzék, illetve a Fidesz-KDNP támogatottságát, mely alapján elmondható: bármelyik mérőeszközt alkalmazták, az ellenzék a kormánypártok listája előtt jár. A felmérés alapján a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül három százalékponttal vezet a Fidesz-KDNP-vel szemben.