Republikon: hajszálnyival vezet az ellenzéki együttműködés

Republikon: hajszálnyival vezet az ellenzéki együttműködés

Az együttműködésben részt vevő ellenzéki pártok összesített eredménye meghaladja a kormánypártok támogatottságát – írja a Telex a Republikon felmérésére hivatkozva. A kutatás szerint a hat ellenzéki párt által alkotott formáció

a teljes népességen belül 35-30, a biztos pártválasztók körében pedig 50-46 arányban vezet a Fidesz–KDNP-vel szemben.

A felmérést készítő intézet ugyanakkor leszögezi:

januárban megállt a kormánypártok népszerűségvesztése.

Pártokra lebontva azonban megkérdőjelezhetetlen a Fidesz–KDNP egyeduralma. A teljes népesség körében a kormánypártok koalíciója 30 százalék, őket a DK követi 11, majd a Momentum 9 százalékkal. A Jobbik és az MSZP 6-6, a Párbeszéd 2, az LMP 1 százalékon áll. Az együttműködésben részt nem vevő pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Mi Hazánk is 1-1 százalékos népszerűségen áll. A bizonytalanok aránya 33 százalék.

A biztos pártválasztókat tekintve a kormánykoalíció támogatottsága 46 százalék. A DK 16, a Momentum 13 százalékot szerezne. A Jobbik és az MSZP a voksok 8-8, a Párbeszéd 3, az LMP 2 százalékát kapná meg. Az MKKP és a Mi Hazánk ugyancsak 2-2 százalékos támogatottságon áll.

Az 1000 fő telefonos megkérdezésével, 2021. január 14-21. között készült kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.