Moszkva több amerikai politikust is kitiltott Oroszországból

Moszkva több amerikai politikust is kitiltott Oroszországból

Amerikai szenátoroktól tagadta meg Oroszország a vízumot - derült ki kedden Chris Murphy amerikai demokrata párti szenátor közleményéből az MTI szerint.

A connecticuti politikus, a szenátus külügyi bizottságának tagja kétpárti delegációval indult volna a jövő héten Oroszországba. Hétfőn a küldöttség egy másik tagja, Ron Johnson, wisconsini republikánus szenátor jelentette be, hogy megtagadták tőle az orosz vízumot. Egy harmadik szenátor, a republikánus Mike Lee Utah államból szintén azt tervezi, hogy a delegációval Moszkvába látogat kedden közölte: bár elutasító döntésről még nem kapott információt, de nincs még kezében az orosz vízum.

Keddi közleményében Chris Murphy, aki Oroszország kemény kritikusának mondja magát, azt hangoztatta:

"látogatásunk megtagadásával az orosz kormányzat sajnos még jobban elszigeteli országát".

Hozzáfűzte: "veszélyes pillanat ez nemzeteink törékeny kapcsolataiban és szégyenletes, hogy most, miközben nemrégiben összeomlottak a fegyverzetellenőrzési megállapodások és Vlagyimir Putyin orosz elnök önkényuralmi rendszerének jelentős a belpolitikai ellenzéke, Oroszországot nem érdekli a párbeszéd".

A CNN hírtelevízió információi szerint az orosz külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy Ron Johnson tiltólistán van, de nem is kért vízumot, hanem "mindent úgy állított be, mintha visszautasították volna a vízumkérelmét". A washingtoni orosz nagykövetség Twitteren azt közölte, hogy a republikánus szenátor

"nem párbeszédre, hanem konfrontációra áll készen".

Az amerikai külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy tudomása van a szenátorok beutazási engedélyének megtagadásáról, de nem kommentálta az ügyet.