Áprilisi munkanélküliségi adatokat hoztak nyilvánosságra

Áprilisi munkanélküliségi adatokat hoztak nyilvánosságra

Közzétette az áprilisi munkaerőpiaci adatokat a Központi Statisztikai Hivatal, a grafikont az Index szemlézte. Eszerint a hivatalos munkanélküliek száma a februári 167 ezer és a márciusi 168 ezer után 187 ezerre emelkedett, de az igazi ugrás az inaktív, munkát nem keresők számában tapasztalható: a februári 106 ezerről márciusra 157 ezerre, míg áprilisra 202 ezerre nőtt.

Így a potenciális munkaerőpiaci tartalék mértéke a februári 307 ezer után áprilisra 427 ezer lett.

munkaerőpiac

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán elérhető áprilisi adatok szerint 330,7 ezer fő a regisztrált álláskeresők száma. Ugyanakkor az is olvasható,

áprilisban 72 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét,

ebből az első alkalommal regisztrálók száma 9,8 százalék volt. Az újonnan regisztráltak száma tavaly áprilishoz képest 89,6 százalékkal nőtt.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke lapunknak így kommentálta az adatokat:

"Az áprilisi munkanélküliségi adatok tökéletesen mutatják, mennyit is ért a miniszterelnök kezében a korlátlan hatalom. A kormány sem a munkahelyeket nem védte meg, sem az embereket. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, át kell vállalni a bajba jutott dolgozók bérének a 80 százalékát, az álláskeresési járadék idejét 3-ról 9 hónapra meg kell hosszabbítani, az Unió által felszabadíthatóvá tett 2000 milliárdból meg nem Mészáros Lőrincet kell támogatni, hanem a magyar kis- és középvállalkozásokat. A miniszterelnök egyelőre egyik javaslatot sem támogatja, ő a közmunkában hisz. Nem az életszínvonalat, hanem a statisztikát akarja javítani."