Naponta cikkeznek a Jobbikról a külföldi lapok

A közelgő választás tükrében egyre inkább a figyelem középpontjába kerül Vona Gábor pártja.

A Jobbik középre mozog, a Fidesz szélre csúszik

A német közszolgálati média oldala, a Deutsche Welle szerdai cikkében arról írt, hogy a Fidesz immár a politikai spektrum jobb szélét foglalja el, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik sikeresen mozdult középre.

A német lap kitért a Fidesz hiszterizálásra alkalmas Soros-ellenes kampányára, amely olyan bizarr dolgokat produkált, mint például a Pócs János fideszes képviselő által posztolt disznóvágásos kép, amelyet több külföldi lapban is gyűlöletkeltésnek, vagy legalábbis annak következményeként értékeltek.

A Deutsche Welle cikkének szerzője kiemelte: a kormány "szélsőjobboldaliság határát súroló propagandája" a magyar hétköznapok szerves részévé vált, és úgy vélte, hogy a jövő áprilisi választások közeledtével csak súlyosbodni fog a kormánypárt által teremtett gyűlölködő légkör.

A cikk ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a politikai palettán egyértelmű átrendeződés ment végbe: míg Vona Gábor, a Jobbik elnöke sikerrel bemozgott a politikai centrumba, addig Orbán Viktor pártja kisodródott a jobb szélre. Azt is megjegyezte a szerző, hogy Orbán Viktor egyre szabadabban dobálózik sértő, személyeskedő megjegyzésekkel a kulturált közéleti viták helyett. A kormányfő többször is Vona Gábor Jobbik-elnök sejtetett homoszexualitására tett ízléstelen utalásokat a Parlamentben.

A lapnak nyilatkozott Vona Gábor is, aki azt mondta:

korábban szkeptikus volt a liberális demokráciával kapcsolatban, ám Orbán olyan antidemokratikus módon alakította át Magyarországot, ami fontos leckeként szolgált ő és pártja számára.

Vona nagy meglepetést ígért a svájci lapnak nyilatkozva

A Jobbik elnökéről és miniszterelnök-jelöltjéről a héten terjedelmes összeállítást közölt a svájci Schweizer Radio und Fernsehen híroldala is, „Támadás jobbról: Ez az ember akarja megdönteni Orbán Viktort” címmel. A Jobbik elnöke politikai céljairól, pártja néppártosodási folyamatáról és jövő évi választási esélyeiről beszélt.

Vona Gábor a saját ars poeticáját összefoglalva úgy fogalmazott:

„Amennyiben létezik 'vonaizmus', annak középpontjában a következő kérdés áll: hogyan politizáljunk úgy, hogy az emberek többsége biztonságban és jól érezhesse magát saját hazájában, és családot tervezhessen?”

A 2018-as választással kapcsolatban a lapnak úgy fogalmazott:

„Magyarországon óriási elfojtott vágy él a változásra, nagy meglepetésben lesz majd részünk.”

A Jobbik nélkül nincs kormányváltás

A svájci Neue Zürcher Zeitung is foglalkozott a Jobbik-Fidesz párharccal. A lap szerint intézkedései tükrében Orbán Viktor egyértelműen Vona Gábor pártját tartja fő kihívójának.

A cikk szerzője, Meret Baumann azt írta, pár hónappal a választások előtt a Fidesz győzelme megkérdőjelezhetetlennek látszik, legalábbis a közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy akár az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmad is meglehet, ám Orbán Viktornak egy nagy gyenge pontja van:

a hozzá közelálló emberek mesébe illő meggazdagodása.

Vona Gábor céltudatosan középre pozicionálta pártját, és az ellenzék vezetőjének szerepét foglalta el, a Jobbik nélkül pedig már nem lehet kormányt váltani – hangsúlyozta Meret Baumann.

A balliberális oldalon is a Jobbikban látják a kormányváltó erőt

Az osztrák konzervatív Die Pressében Boris Kalnoky azt írta:

Budapesten azt beszélik, Orbán személyesen közölte Vona Gáborral, hogy neki annyi.

Ennek köszönhető, hogy a Fidesz-sajtó szisztematikusan sározza be a Jobbik elnökét.

A szerző azt is megjegyezte: a baloldaliak és a liberálisok már a Jobbikban látják azt az erőt, ami leválthatja Orbánt. Kalnoky szerint a dramaturgia alapján minden ellenzéki pártnak taktikusan össze kellene fognia Orbán ellen, mert csak így győzhető le a Fidesz.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldal, a liberálisok és a Jobbik sosem fognak tudni egymással együtt kormányozni. A töredezett balliberális oldalon jobban utálják egymást, mint Orbánt, és nem illenek össze a Jobbikkal.

A magyar ellenzéki pártoknak túl kellene lépniük az ellentéteiken

Az Die Presse „Orbán Viktor rezsimjének Achilles-sarka” címmel közölt vendégkommentárt a Bécsben szabadúszó újságíróként dolgozó Csekő Balázs, aki szintén azt írta: a magyar ellenzéknek taktikai koalíciót kellene kötnie ahhoz, hogy az Orbán-kormány leváltható legyen. Hozzátette, a Jobbik nélkül nem lehet megakadályozni a Fidesz újabb győzelmét.

„Az ellenzék elég nehéz helyzetben van, de azért megszorongathatják a Fideszt a választásokon, csak ehhez túl kell lépniük a saját árnyékukon”

- vélekedett Csekő.

Arra figyelmeztetett, hogy „Orbán zavartalanul kormányozhat tovább, ha politikai ellenfelei nem lépnek túl az ellentéteiken.”

Őszinte a Jobbik néppárti fordulata

Nemrégiben a Jobbik néppártosodásáról közölt szintén vendégkommentárt a Die Pressében Teplán István társadalomtudós, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója és korábbi rektorhelyettese, aki azt írta, a Jobbik valóban néppárti fordulatot hajtott végre, és egy befogadó mozgalom kíván lenni, amely nélkül nincs kormányváltás Magyarországon.

„Mi a nagyobb veszély: egy peronista, Orbán-rezsim bebetonozása Putyin Oroszországának árnyékában, vagy a Jobbik kormányra kerülése egy koalíció részeként?”

- tette fel a kérdést Teplán. Azt is írta, hogy Jobbik teljesen megváltoztatta Brüsszellel kapcsolatos álláspontját, és egy nemzetközi nyitás keretében új kapcsolatokat épít egy jobb Európai Unió kialakítása érdekében. Ellentétben az orbáni Brüsszel-ellenes szabadságharccal, a Jobbik akár egy szorosabb, erősebb kompetenciákkal rendelkező Uniót is el tud fogadni, ha az Magyarország érdekeit szolgálja.

Az ÁSZ-vizsgálat is felkeltette a külföldi sajtó figyelmét

A Politico brüsszeli hírportál és a Financial Times brit üzleti napilap részletesen beszámolt a Jobbik ellen irányuló ÁSZ-vizsgálatról.

„A Jobbik esetleges választási bojkottja kérdéseket vetne fel a Fidesz győzelmének legitimitásával kapcsolatban (...), illetve aggodalmat keltene a magyar liberális ellenzéki pártok körében”

- írta a Financial Times.

A Politico cikkében kiemelte, hogy a mérsékeltebb szavazók felé nyitó Jobbikot tekintik jelenleg a Fidesz legfőbb kihívójának. A hírportál bennfentes forrásokat idézett, amelyek szerint

„a kampány folytatódik, a párt nem adja fel a harcot, a Jobbik támogatói dühösek, ez a példátlan támadás pedig aktivizálhatja a tagokat és a szavazóbázist”.