Külföldieket gyilkolnak

A zulu király által felkorbácsolt indulatok gyilkosságba torkolltak Dél-Afrikában.

Ahogy korábban megírtuk, egy törzsi gyűlésen arra utasította a legnagyobb létszámú nemzetiség vezetője az ország kormányát, hogy deportálja a külföldieket.

Goodwill Zwelithini szerint a kormány nem tesz semmit a külföldiek gazdasági és üzleti térnyerése ellen, akik miatt szenved a gazdaság.

A fekete lakosság körében népszerű vezető szerint hazája vezetői gyáva emberek, akiknek a legfontosabb szempont a támogatottságuk és népszerűségük megtartása.

Nem tudom ezt az állapotot tovább eltűrni, mert olyan vezetőink vannak, akiknek nincsenek hasznos, életrevaló elképzeléseik - jelentette ki.

Most úgy tűnik, hogy a hívei találtak életrevaló megoldásokat.

Még nem tudni pontosan mennyi áldozata van a támadássorozatnak, a hatóságok 17 embert vettek őrizetbe, és arra kérték a külföldieket, hogy ne menjenek a forrongó körzetekbe, városokba.

Umlaziban két etiópot próbáltak felgyújtani, szerencséjükre mindkettő életben maradt.

Az egyik legnagyobb városban, Durbanban viszont három emberrel végeztek brutális módon, míg egy szomáliai bolttulajdonost életveszélyesen megsebesítettek.

A globoport Jeff Wicks-et, a BBC helyi tudósítóját idézi, aki elmondta, hogy az országban alapból rendkívül feszült a helyzet. Főként azokban a városrészekben, ahol a legnagyobb a szegénység és a munkanélküliség. Az emberek többsége ugyanis rendkívül csalódott, mivel az apartheid-rendszerrel együtt egyáltalán nem sikerült felszámolni a szegénységet, amely évre-évre csak nő. Dél-Afrikában 2008 óta több mint 62 ember veszítette életét különböző xenofóbiás támadásokban. Sokan pedig attól félnek, hogy a súlyos társadalmi problémák miatt Dél-Afrika egy időzített bomba, amely bármikor felrobbanhat.