Lehangoló! A Kúria megvédte a legendás hortobágyi földmutyit

Amikor még 50 kacsával is lehetett földhöz juni.

A Kúria az utolsó, negyedik esetben is fenntartotta hatályában a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletét, miszerint a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatóság nem sértett jogszabályt a korábban a felperesek által vitatott haszonbérleti szerződések megkötésekor - ismertette a Kúria döntését a HNP szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a HNP jogszerűen és szabályosan járt el a haszonbérleti szerződés megkötésére irányuló pályázati eljárás során, nem sértett jogszabályt, nem kerülte meg azt, és a megkötött haszonbérleti szerződések nem ütköznek a jó erkölcsbe.

Pedig a Hortobágyi Nemzeti Park földbérlet-pályázatainak tételes ellenőrzése után a Kehi megállapította, hogy a 428 leadott pályázat 28 százalékánál nem lett volna szabad a szerződést megkötni. Kiderült az is, hogy 40 esetben a benyújtó valótlan adatokat közölt. Leírták azt is, hogy négy alkalmazott bírált el 60 nap alatt 1600 pályázatot. Így naponta átlagosan 27 pályázatról kellett döntést hozniuk (18 perc/1 pályázat).

A Hivatal kifogásolta azt is, hogy akkor sem végeztek ellenőrzést, amikor nyilvánvaló vált, hogy a szerződések valóságtartalma a nullához közelít, vagy épp ellenmondásokba keveredett.

De a kedvenc megállapítás mégis ez:

„volt olyan földterület, amit egy 50 db fehér magyar kacsával rendelkező pályázó nyert meg”.

Tekintettel arra, hogy a Kúria döntése ellen jogorvoslati lehetőség nincs, az ügyben a pereskedés vélhetőleg befejeződött – hangsúlyozza a Hortobágyi Nemzeti Park a közleményében.