Küzdelem a kirekesztés ellen: kitiltották egy bécsi kávézóból az FPÖ szavazóit



Eva Timmel már másnap megkezdte a nácizmus elleni kíméletlen harcot. Hétfőn reggel kitett Fett und Zucker nevű kávézója elé egy táblát, a következő felirattal:

„Ha te is ahhoz a 35%-hoz tartozol, kérlek egyszerűen menj tovább!”

(Az elnökválasztáson Norbert Hofer, az FPÖ jelöltje kapta a legtöbb voksot, a szavaztok 35,4%-át).

Az akciót büszkén megosztotta a Facebook-on, sőt egy remek, ötletes hashtaget is kitalált hozzá: #rightwingNOTwelcome. Ez, ugye a balos és liberális aktivisták migránsokat üdvözlő refugee wellcome jelszavának bájosan önleleplező parafrázisa, amelynek lényege nagyjából úgy fogalmazható meg:

Ha nigériai vagy, szeretettel üdvözlünk, ha jobboldali, akkor takarodj!


 

A kávézó tulajdonosa azzal magyarázta minden harmadik potenciális vendégének kitiltását, hogy Fett und Zucker egy „queer-feminista, antirasszista hely”, ahová nem szeretné, ha jobboldali gondolkodású emberek betennék a lábukat.

Timmel hősies antifasiszta küzdelme nem csalt könnyeket mindenki szemébe. Bejegyzése alatt parázs vita alakult ki, amelyben az egyik hozzászóló a nácik antiszemita intézkedéseihez hasonlította a táblát:

„Ez pont ugyanaz, mint hetven évvel ezelőtt. Akkor a zsidókat nem engedték be, most az FPÖ szavazóit.”

Hogy a kitiltást milyen kritériumok mentén tartatják majd be – mondjuk face controllal állapítják meg, kinek van náci feje - azt egyelőre nem tudni.