Kizárhatják az európai kupákból a Portót és a Sportingot

Kizárhatják az európai kupákból a Portót és a Sportingot

Pénzbüntetést kapott és egy szezonra kizárhatják az európai kupasorozatokból a következő három évben az FC Portót és a Sporting Lisboát a kontinentális labdarúgó-szövetség (UEFA) pénteki döntése nyomán.

A szankcióra azért került sor, mert a két egyesület megszegte a pénzügyi fair play előírásainak egy részét. Az indoklás szerint az érintett klubok nem tartották be "a lejárt tartozások kiegyenlítésére vonatkozó követelményeket". A döntést az UEFA újonnan létrehozott "klubok pénzügyi ellenőrző testületének kamarája" hozta meg.

A portugál bajnokságban címvédő Sportingnak 250 ezer eurót, a Portónak pedig 300 ezret kell kifizetnie, a tartozásokat pedig mindkettőnek ki kell egyenlítenie jövő január 31-ig. Ha ez a vonatkozó igazolások bemutatásával együtt nem történik meg, akkor a következő három idényben egyik sem szerepelhet abban az európai kupasorozatban, amelybe bejut.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Nem csak a két portugál egyesületet büntette az UEFA, rajtuk kívül ugyanis a kazah Asztana, a román CFR Cluj, a bolgár CSZKA Szófia, a gibraltári Mons Calpe, az ugyancsak portugál Santa Clara, valamint a Ferencvárossal azonos Európa-liga csoportban szereplő spanyol Real Betis is szankcióval néz szembe.

Az UEFA azt is közölte, hogy a török Besiktas teljesítette az előző idényben elmaradt pénzügyi kötelezettségeit, így nem tartják vissza a mostani európai kupaszereplése során járó pénzdíjának 15 százalékát. A Besiktas ugyanakkor tavasszal egyik kontinentális sorozatban sem szerepel majd, ugyanis már biztosan a Bajnokok Ligája C csoportjának utolsó helyén végez.