A Fundamenta új előtakarékossági konstrukcióval próbálja meg a lehetetlent

A lakásra gyűjtőknek kamattámogatás a bank saját forrásából, fix hitelkamat, az MNB már rá is bólintott.

Miután a Fidesz alig több mint egy nap alatt elvette a lakásra takarékoskodó polgárok állami támogatását, a lakáskasszák termékeik legvonzóbb elemét vesztették el. A fideszes döntés legnagyobb vesztese, az eddig stabilan nyereséges Fundamenta most olyan új lakás-előtakarékossági termékkel lép a piacra – írja a Pénzcentrum a birtokába került tervezetre hivatkozva- A Menedzsment Fórum információi szerint az új konstrukciót a Magyar Nemzeti Bank már jóvá is hagyta.

A kassza az egyik napról a másikra elvett 30 százalékos állami támogatást saját forrásból pótolná, annak mértéke viszont csak 5 százalék. A havi megtakarítási összeg 5 és 40 ezer forint között választható meg, azaz az 5 százalékos kamattámogatás mértéke évente 3 és 24 ezer forint között fog alakulni. A termék „Rövid”, valamint „Standard” változatban lesz elérhető, előbbi futamideje 6, utóbbié 9 év.

A kamattámogatás ellenére az úgynevezett egységesített betéti kamat mértéke (EBKM) 0,5 és 0,74 százalék között lesz, ami megint alig több, mint egy befőttesüveg hozama a nagyi spájzában, és bőven elmarad az állami támogatás révén elért közel 11 százaléktól. Ráadásul a szerződéskötési díj a (megtakarítási részt és a hitelrészt is magába foglaló) szerződéses összeg 1 százaléka, vagyis „Rövid” opció és havi 5 ezer forintos megtakarítás esetén 8700 forint, „Standard” változat és havi 40 ezres befizetésnél viszont 110 ezer forint.

Az új termék viszont a hitelt fix, évi 2,9 százalékos kamattal helyezi ki, ami alacsonyabb, mint a csok hitelrészének (ez az, ami a kormány döntése révén immár kétgyerekeseknek is elérhető lesz 10 millióig, háromgyerekeseknek pedig 15 millióig) ugyancsak fix, évi 3 százalékos hitelkamata. A Fundamenta ötlete egyébként egybecseng a jegybanki politika szándékával is: az adósok számára kiszámíthatóbb fix kamatozású hitelek felé terelné el a piacot.

4+1 lehetőség, amivel élhetett volna a Fidesz a lakáskasszák ügyében

A hét slágertémája kétségkívül a magyar polgárok lakás-takarékpénztári támogatásának elvonása volt. A fideszes Bánki Erik hétfőn 10 óra 55 perckor benyújtott indítványát kedden 12 óra 34 perckor szavazta meg a Fidesz és a KDNP, a törvényt pedig 19 óra 10 perckor már ki is hirdették a Magyar Közlönyben, így az szerdán éjfélkor hatályba is lépett.

A Pénzcentrum szerint az új termék sikeréhez a Fundamentának költségei csökkentésére lesz szükség. A pénzügyi szakportál kérdésére Turmezey Tamás, a Bank360 szakértője azt mondta, a pénzintézet a közvetítők jutalékain tudna spórolni. A szakportál úgy tudja, a Fundamentánál készülhettek a lakáskasszák „kicsinálására” (ismert: az Aegon lakáskasszájánál október 1-je óta nem lehetett lakás-takarékpénztári szerződést kötni), hiszen a terméket október 21-ével be akarták vezetni, és egy hét nyilvánvalóan kevés egy ilyen összetett konstrukció kidolgozására. A Menedzsment Fórum úgy tudja, az Erste, illetve az OTP lakás-takarékpénztári üzletága is új előtakarékossági konstrukción dolgozik.