Népszavazást kezdeményeznek a lakástakarék támogatásának megtartásáért

Összejön?

"A kormányzat arcátlan módon szüntette meg a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását, ily módon fiatalok és idősebbek tízezreit zárta ki az otthonteremtést segítő lehetőségek közül, hiszen a legtöbben nem tudják igénybe venni a CSOK még mindig szigorú rendszerét" - olvasható a Jobbik alelnökének, Z. Kárpát Dánielnek a közleményében.

A Jobbik politikusa szerint a kabinet nem teszi lehetővé "a tipikus magyar élethelyzetekre való takarékoskodás megkönnyítését sem, mint amilyen a lakás felújítása vagy éppen bővítése." Az ellenzéki párt törvényjavaslatban követeli az eredeti állapot helyreállítását, az állami támogatás további biztosítását az előtakarékosság rendszerében, valamint alapos szakmai vitát.

"Ám mivel a parlament probléma-megoldó erejének a Fidesz-KDNP egyértelmű fékezőjévé vált, a lakástakarék megtartását célzó népszavazási kezdeményezéssel élünk, amelyre vonatkozó kérdésünket el is juttattuk a Nemzeti Választási Bizottsághoz."

A Jobbik mellett a közelmúltban a Momentum is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek az állami támogatás megtartásának érdekében.

Több millió ember lehet érintett a lakástakarék-ügyben

Mi tette vonzóvá a lakástakarék-konstrukciót?Egyértelműen a 30 százalékos állami támogatás és a rugalmas lakáscélú felhasználhatóság. Az évente befizetett megtakarítás után maximum 72 ezer forintos állami támogatást kapott a megtakarító.

(fotó: Béli Balázs / alfahir.hu)