Havi 30-50 ezer forintos lakhatási támogatást biztosítanának a bajba jutott albérlőknek

Havi 30-50 ezer forintos lakhatási támogatást biztosítanának a bajba jutott albérlőknek

Különösen nehéz anyagi helyzetbe került magyar családok ezreinek nyújtana életmentő segítséget a Jobbik Mi Várunk programon belüli lakhatási támogatási javaslata, miközben egy „szerencsétlenkedő, tötymörgő kormányunk van, ami a válságkezelést elképesztő módon elbaltázza” – erről Z. Kárpát Dániel beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Jobbik alelnöke szerint mialatt az Orbán-kormány komoly pénzeket fordít vadászati kiállításra, űrkutatásra vagy éppen gazdag vállalkozó barátok megsegítésére, nem gondol teljes gazdasági ágak problémáira, az azokban dolgozó magyar fiatalokra.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági válság miatt már megjelentek a magyar piacon olyan fiatalok, akik kényszerű lakáseladással tudják csak fenntartani magukat, a bevételkiesésük miatt albérletbe kényszerülnek.

„Olyan magyar családok kerültek nehéz helyzetbe, akik nem tudnak mást pénzzé tenni, így az otthonukat adják el”

A Jobbik egy állami alap létrehozását javasolja, az erre fordított pénzre a lakhatási válsággal küzdő személyek tarthatnának igényt. A szisztéma szerint az albérleti szerződés bemutatása, az adott régió ingatlan- és albérletárainak figyelembevétele, valamint a család bevételének és jövedelmi szintjének vizsgálata után havonta 30-50 ezer forint lakhatási támogatást utalnának ki.

Z. Kárpát Dániel rámutatott, az állami támogatási program fedezete pusztán a több mint 2400 év alatt megtérülő Budapest-Belgrád vasútberuházás hazai önrészéből, több tízmilliárd forintból megoldható lenne. A jobbikos politikus szerint ugyanakkor úgy tűnik, a kormány inkább a kínai megahitellel terhelt multiberuházást, és a mögötte álló barátokat választja a magyar fiatalok támogatása helyett.

Emlékeztetett: a Jobbik továbbra is javasolja, hogy az állam pótolja a válság alatt kieső bérek 80 százalékát - ezt eddig a magyar kormány nem támogatta.

A jobbikos politikus emlékeztetett a Mi Várunk program bérlakás-építési programjára is, amit ugyancsak évek óta szorgalmaznak, de a kormány nem biztosította támogatásáról. Ennek értelmében évente több ezer olyan lakás felépítését vállalják, aminek bérleti díja a piaci árazás felén-harmadán állna, majd 6-8 év problémamentes bérlés után az ingatlan bérlői bekerülési értéken tulajdonjogot szerezhetnének az ingatlanra, magyarul kivásárolhatnák.

Z. Kárpát Dániel úgy látja, a program fedezete rendelkezésre áll a költségvetésben, a kivitelezését pedig minősített magyar vállalkozókra bíznák, így az építőipari szektor erősödésével is járna.

Jelenleg a magas ingatlanárak miatt egy fővárosi, vagy vidéki nagyvárosban élő fiatalnak gyakorlatilag elérhetetlen cél egy saját ingatlan megvásárlása, sőt, még a banki hitelekhez szükséges 30 százalékos önerő is sokmilliós összeget jelent, amit havi 100-150 ezer forintos albérletárak mellett lehetetlen összespórolni. A Jobbik javaslata ezt a „mókuskereket” akarja megállítani egy állami bérlakás-építési, valamint albérlet-támogatási programmal.