Lázár János: A kastélyok fenntartása drága mulatság, a jómódúak hobbija

Lázár János: A kastélyok fenntartása drága mulatság, a jómódúak hobbija

Az építési és közlekedési miniszter figyelmeztette a kastélyok iránt érdeklődő önkormányzatokat, hogy olyan tőkeerős cégekkel kell felvenniük a versenyt, mint a Mol, az OTP, a Richter, a Magyar Bankholding vagy épp a 4iG.

Januárban újabb körben mintegy 40 állami tulajdonú kastélyt hirdetnek meg az Orbán-kormány kastély-örökbefogadási programjában - jelentette be Lázár János pénteken Békéscsabán. Az MTI beszámolója szerint az építési és közlekedési miniszter arra is figyelmeztette a kastélyok iránt érdeklődő, azokat „örökbe fogadni” óhajtó önkormányzatokat, hogy olyan tőkeerős cégekkel kell felvenniük a versenyt, mint a Mol, az OTP, a Richter, a Magyar Bankholding vagy a 4iG. Utóbbi a NER kedvenc informatikai nagyvállalata.

„A kastélyok, nemzeti jelentőségű műemlékek fenntartása drága mulatság, nem olcsó szórakozás. Inkább a jómódú városok, közösségek és emberek hobbija tud lenni”

– vélekedett Lázár.

A kastélytörvényt megálmodó fideszes politikusnak személyes tapasztalata is bőven akad e téren, hiszen

ő a batidai vadászkastély résztulajdonosa.

A héten a hódmezővásárhelyi és a szabadkígyósi önkormányzatban is arról döntöttek, hogy megpályázzák a Békés vármegyében fekvő szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, melyre Lázár szerint még 8-10 milliárdot kéne költeni. Ez egyike azon állami tulajdonú, uniós és hazai közpénzmilliárdokból felújított kastélyoknak, amelyeket magánkézbe szerveznek ki. A tavaly júniusban elfogadott törvény értelmében 48 kastély privatizációját készítik elő. A lényege, hogy a korábban állami tulajdonban lévő kastélyállomány egy része, parkkal és a kastély ingóságaival együtt ingyen átruházható olyan magánszemélyeknek vagy piaci szereplőknek, akik vállalják, hogy az ingatlanok állagromlását megelőzik, és fenntartják azok közfunkcióját.

(Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. MTI/Kovács Tamás)