Lázár János: Putyint agresszornak tartom

Lázár János: Putyint agresszornak tartom

Az egyre véresebb orosz támadások nyomán kezd szakadozni a fideszes egység. Az már a különböző fórumokon is látszott, hogy a Fidesz tábor megosztott Putyin és az orosz-ukrán háború megítélésében. Azonban a kormánypárt politikusai tartották magukat a központi kommunikációhoz, sőt Vlagyimir Putyin nevét még csak ki sem ejtették, miközben Zelenszkij ukrán elnököt szinte kizárólag a háború előidézőjeként említették.

Most viszont Lázár János, nevén nevezte az agresszort. Hódmezővásárhely fideszes jelöltje a HVG kérdésére Vlagyimir Putyint tette felelőssé a háború kirobbantásával.

Ha magát ez boldoggá teszi, akkor Putyint agresszornak tartom

- jelentette ki a HVG kérdésére Lázár János.

A Fidesz jelöltje egy földeáki fórumon úgy fogalmazott, hogy túl nagy a függőség gáz szempontjából az oroszoktól. A HVG ezután arról kérdezte Lázárt, hogy Putyint agresszornak tartja-e? Lázár János szerint amit az orosz elnök mostanában csinál, az nem túl bíztató.

Azt agressziónak tartom, hogy lerohanták Ukrajnát, mert azt gondolom, számos olyan kérdés van, amit tárgyalásos úton meg lehetett volna oldani.

Ezután kérdezte a HVG, hogy mi a különbség aközött, hogy agressziónak tartja, hogy lerohanták Ukrajnát, és hogy magát Putyint tartja-e agresszornak?

Erre válaszolta végül a Fidesz jelöltje, hogy ha magát ez boldoggá teszi, akkor Putyint agresszornak tartom.

Majd hozzátette: „én azt gondolom, Oroszország agressziót követett el Ukrajnával szemben, és az egy nagyon súlyos probléma, hogy megtámadtak egy olyan országot, amely független akar lenni. Örülök, hogy az Európai Unió most minden olyan ország mellett kiáll, amely független akar lenni, mert ha Ukrajnának jár a függetlenség, és a szabad döntési jog, hogy hogyan akarnak élni, akkor Magyarországnak is jár, és Lengyelországnak is”.

Amikor a HVG felvetette, hogy Lázár keményebben fogalmaz az oroszok brutalitásával kapcsolatban, mint a kormány, akkor a fideszes politikus megjegyzi, ő nincs is a kormányban, nem neki kell menedzselni a gázszerződéseket például.