Lázár szerint csak rossz vicc a Corvinus-ügy

Lázár Jánost szokásossá váló „kormányinfóján” a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) budai campusának sorsáról, a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kar leválasztásáról szóló sajtóhírről is megkérdezték. Arról, hogy értesülések szerint Hódmezővásárhelyre költözhetne az egyetem egyik kara, a miniszter – aki egyben Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, korábbi polgármestere – azt mondta: még viccnek is rossz, hogy a Corvinus bármelyik egysége Hódmezővásárhelyre kerülne.
 
Hozzátette, ő maga a Corvinus kertészettudományi karának „nagy támogatója”.
 
A Nemzeti Hauszmann Terv koordinálását végző Miniszterelnökség szerda este azt közölte, hogy a budai Vár rehabilitációjának semmi köze a felsőoktatási intézményekhez. A terv egyes elemeit – jelezték – a kormány által biztosított nevesített költségvetési forrásból valósítják meg.

Ámokfutás lenne

A vs.hu portál kedden írt arról, hogy információi szerint „meg vannak számlálva a napjai” a BCE budai campusának. Forrásaik szerint a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart leválasztják, a Villányi úti ingatlanokat pedig eladják, hogy az azért kapott pénzt a budai Vár újjáépítésére fordítsák.
 
Az egyetemen szerdán oktatók és hallgatók részvételével fórumot tartottak, a BCE pedig közleményben tudatta, hogy semmilyen hivatalos dokumentumot nem ismer az intézmény esetleges átalakításával kapcsolatban, ezért arról nem tud véleményt alkotni. Mint írták, a felsőoktatás strukturális átalakításával kapcsolatos várható egyeztetések során fogalmazzák majd meg álláspontjukat, ha a javaslatok a Corvinust bármilyen szempontból érinteni fogják.
 
Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke és Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke közleményükben azt írták: a Jobbik szerint ámokfutással érne fel, ha Orbán Viktor miniszterelnök „cezaromániája” miatt darabolnák szét a BCE-t, és a hallgatók, valamint az oktatók véleményét semmibe véve hoznának döntést a budai campus jövőjéről.