Lemondott Werner Faymann osztrák kancellár

Faymann indoklása szerint az országnak és a pártnak is olyan vezetőre van szüksége, aki erős támogatottsággal bír.

Az országnak és a pártnak is olyan vezetőre van szüksége, aki erős támogatottsággal bír - indokolta távozását Faymann az osztrák közszolgálati rádióban is bejátszott nyilatkozatában.

A politikus az SPÖ hétfőn délután megrendezendő, előre meghirdetett országos elnökségi ülése előtt néhány órával jelentette be lemondását. Az elnökségi ülést a Faymann személyét és az általa követett irányvonalat ért, párton belüli bírálatok hatására hívták össze.

Faymann döntése nem váratlan, hiszen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) május elsejei bécsi gyűlésén kifütyülte, és lemondásra szólította fel a tömeg, ami már előrevetítette a történet végét.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=iLKyq48oRx4]

A kancellárral szembeni elégedetlenség azután ívelt magasba, hogy az elnökválasztáson az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje Norbert Hofer 35 százalékkal, a zöldek által támogatott Alexander van der Bellen pedig 21 százalékkal megalázó vereséget mért az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az SPÖ színeiben induló politikusokra.

"Hálás vagyok az elmúlt hét és fél esztendőért, és sok siket kívánok az utódomnak."

- ezekkel a szavakkal búcsúzott a kormányfő, aki azzal indkolta távozását, hogy elveszítette a párton belüli támogatottságát (ennek hátteréről ITT olvashat bővebben).