Lengyel külügyminiszter: nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátni az ukrán hadsereget

Lengyel külügyminiszter: nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátni az ukrán hadsereget

Radoslaw Sikorski szerint az Ukrajna elleni legújabb támadásra olyan választ kell adni, amelynek a nyelvét Putyin is érti.

Az Ukrajna elleni minapi intenzív orosz légitámadásra reagálni kell, egyebek között nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátni az ukrán hadsereget - jelentette ki szerdán Radoslaw Sikorski új lengyel külügyminiszter.

"Az Ukrajna elleni legújabb támadásra olyan választ kell adnunk, amelynek a nyelvét Putyin is érti" - írta Sikorski az X-en angolul. Konkrétan a Moszkvával szembeni szankciók további szigorítását említette, abból a célból, hogy Oroszország "ne tudjon új fegyvereket gyártani a szankciók megkerülésével beszerzett alkatrészekből".

Emellett "nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátnunk Kijevet, amelyekkel meg tudja semmisíteni az (orosz) indítóállásokat és a parancsnoki központokat"

- tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Mint ismert, Kijevet és Harkivot keddre virradóra újabb heves drón- és légicsapások érték. Emiatt kedd hajnalban a lengyel légtérben járőrözést tartott két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép.

A lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága aznap megerősítette: a lengyel légvédelem folyamatos készenlétben marad az ukrajnai helyzet miatt.

A lengyel rádiólokátorok pénteken egy légi eszköz ideiglenes, három percig tartó behatolását észleltek Ukrajna felől az ország légtérébe. Emiatt akkor szintén felszálltak F-16-osok. A NATO később orosz robotrepülőgépként azonosította a behatoló légi eszközt.

(Címlapkép: Orosz rakétatámadás nyomán keletkezett tüzet fékeznek meg tűzoltók Kijevben 2024. január 2-án. Intenzív orosz rakéta- és dróntámadás érte a nap folyamán Ukrajna különböző részeit, Volodimir Zelenszkij elnök közlése szerint négy ember életét vesztette és legkevesebb 92 megsebesült. MTI/AP/Efrem Lukackij)