Lengyelország bevásárol: több száz millió dollár értékben vesznek amerikai robotrepülőgépeket

Lengyelország bevásárol: több száz millió dollár értékben vesznek amerikai robotrepülőgépeket

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter szerint a beszerzés jelentősen növeli Lengyelország védelmi és elrettentő képességeit.

Lengyelország több száz AGM 158 JASSM-ER típusú, nagy hatótávolságú amerikai levegő-föld robotrepülőgépet vásárol, a 735 millió dollár értékű ügyletről Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter írt alá szerződést kedden Varsóban.

Az MTI szerint sajtóértekezletén Kosiniak-Kamysz felidézte: Lengyelország 2014-ben, majd 2018-ban már vásárolt régebbi típusú JASSM rakétákat. A jelenlegi megállapodás viszont ennél nagyobb volumenű, és stratégiai jelentőségű - tette hozzá.

Úgy ítélte meg, hogy a beszerzés jelentősen növeli Lengyelország védelmi és elrettentő képességeit.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy

a tárcája múlt héten 960 millió dollár értékű megállapodást kötött négy amerikai radarhordozó aerosztát (léghajó) és a hozzájuk kapcsolódó radiolokációs rendszer beszerzésére a Barbara fedőnevű program keretében.

A két ügylet kiegészíti egymást abban az értelemben, hogy a Barbara program jelezheti az esetleges fenyegetést, a JASSM-rakéták pedig reagálhatnak rá - jegyezte meg Kosiniak-Kamysz.

Az első AGM 158 JASSM-ER robotrepülőgépeket 2026-ban szállítanák Lengyelországba, az egész ügyletet 2030-ig tervezik megvalósítani.

(Címlapkép: Wikimedia Commons)