Lengyelország több forgatókönyvre készül a Wagner-csoport fehéroroszországi gyakorlatozása kapcsán

Lengyelország több forgatókönyvre készül a Wagner-csoport fehéroroszországi gyakorlatozása kapcsán

A lengyelek attól tartanak, hogy a Wagner-csoportot felhasználhatják a lengyel-fehérorosz határ destabilizálására.

Lengyelország különböző forgatókönyvekre készül a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte kapcsán - közölte csütörtökön a varsói nemzetvédelmi minisztérium, aláhúzva, hogy az ország keleti határa biztonságos.

Az MTI azt írja, a tárca abból az alkalomból nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy csütörtöki - a minszki védelmi minisztérium által megerősített - sajtóértesülések szerint

a Wagner-csoport a fehérorosz hadsereggel együtt a lengyel határ szomszédságában fekvő Breszt városa melletti terepen gyakorlatozik.

A határ biztonságos, Lengyelország folyamatosan figyeli a keleti határszakaszon fennálló helyzetet - húzta alá a tárca. "Különféle forgatókönyvek megvalósítására készülünk, a helyzet alakulásától függően" - tették hozzá.

Felidézték: Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke, aki a biztonsági ügyek felügyeletéért is felelős, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter korábban is figyelmeztetett arra, hogy a Wagner-csoportot felhasználhatják a lengyel-fehérorosz határ destabilizálására.

A lehetséges fenyegetések megelőzése végett már korábban megerősítették a határőrség és a lengyel hadsereg együttműködését

- emlékeztettek a közleményben. Utaltak arra a műveletre is, amelynek kertében július elején további több mint ezer lengyel katonát és mintegy 200 katonai járművet csoportosítottak át az ország keleti részébe.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a PAP-nak nyilatkozva komolynak nevezte a lengyel keleti határ szomszédságában fennálló helyzetet. Felidézte: Fehéroroszország "már korábban ostromolta a lengyel határt", felhasználva az illegális bevándorlók szervezett csoportjait. A diplomata nem zárta ki hasonló, "különféle katonai vagy félkatonai szervezetek bevetésével is történő" támadások lehetőségét.

(Címlapkép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij)