Az első meleg lengyel képviselő frissen alakult pártja már a harmadik helyen áll a felmérések szerint

Az EP és a parlamenti választásokon is indulnak.

A 43 éves Biedron az SLD tagjaként kezdte el politikai pályáját, a 2011-es parlamenti választáson a balliberális, ma már nem létező Palikot Mozgalom jelötjeként került be az alsóházba. Ő volt az első deklaráltan meleg lengyel parlamenti képviselő. Az alsóházi padokat a 2014-es helyhatósági választás kapcsán hagyta el, akkor választották az észak-lengyelországi Slupsk polgármesterévé.

Az MTI beszámolója szerint a nagyszabású, amerikai stílusban zajló gyűlésen több ezren vettek részt. A Biedron beszédében, valamint a kongresszust megelőző interjúkban elhangzottakból az derül ki, hogy

a Tavasz harmadik erőként kíván fellépni, elhatárolódva a kormányzó Jog és Igazságosságtól (PiS) és a parlamenti ellenzéki pártoktól egyaránt. 

Biedron a nagygyűlésen bírálta a pártpolitikát, amelyet - mint mondta - a civil társadalomra és az önkormányzatokra nagyobb hangsúlyt helyező rendszerrel szeretne helyettesíteni. 

A politikus beszédében elhangzott ígéretek a társadalmi kirekesztettség által fenyegetett csoportok támogatására vonatkoztak. Biedron többek között a minimálnyugdíj és a minimálbér növelését, a fogyatékkal élők és családjaik nagyobb támogatását, a családon belüli erőszak elleni és a nőjogokért való harcot említette, valamint a vidék és a városok közötti életszínvonalbeli különbségek kiegyenlítését is.

Külön kitért a Lengyelországban sok vitát kavart abortusz kérdésére is. Álláspontja szerint a terhesség 12. hetéig minden feltétel nélkül engedélyezni kellene a terhességmegszakítást, azonban a sokak által fordított abortuszként emlegetett mesterséges megtermékenyítés állami finanszírozását javasolná.

Célul tűzte ki a hittan iskolai oktatásának megszüntetését, a lelkészeknek a jelenleginél magasabb mértékű megadóztatását, majd a Vatikánnal 1993-ban kötött, az egyház és az állam viszonyát szabályozó megállapodás (konkordátum) újratárgyalását is.

Megígérte, hogy hatalomra kerülése esetén 2035-ig bezárja az összes lengyelországi szénbányát, áttér a megújuló energiaforrásokra, leállítja a fakitermelést, és megtiltja az állatok szerepeltetését a cirkuszokban.

Korábbi bejelentések szerint a Tavasz a májusi európai parlamenti választáson, valamint az őszi lengyel parlamenti választáson is indul. A Tavasz választási stábjának főnöke, Marcin Anaszewicz a Rzeczpospolita napilap hétvégi mellékletében megjelent interjúban elmondta: programjukkal meg akarják nyerni a PiS eddigi szavazóbázisának egy részét, valamint az egyelőre bizonytalan szavazókat is. Egyúttal Grzegorz Schetynát, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökét nevezte az ellenzék "legnagyobb problémájának"

A PO és az SLD által pénteken bemutatott, az EP-választásokra szóló, Európai Koalíció nevű kezdeményezéshez Biedron egyelőre nem kíván csatlakozni. Elemzők szerint a Tavasz az eddigi - még a pártalapító kongresszus előtt készült -  felmérések alapján éppen a PO-tól és az SLD-től vont el támogatókat.

A legutóbbi, e heti felmérés szerint Biedron pártja a szavazatok 10 százalékát kapná meg, ha most tartanák meg a lengyelparlamenti választást. Az EP-választásra vonatkozó, szombaton ismertetett felmérés szerint a Tavasz 6,4 támogatottságra számíthat. Mindkét felmérésben az új párt harmadik legnépszerűbb tömörülésként szerepel a PiS és a PO után.