Komolyabb határostromra való készülés jeleit tapasztalják a lengyelek a fehérorosz határon

Komolyabb határostromra való készülés jeleit tapasztalják a lengyelek a fehérorosz határon

A lengyel határőrség szerint a mai nap folyamán nagyobb ostrom várható a fehérorosz-lengyel határon. Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitteren azt írta: az utóbbi napokban teheratókkal törmeléket és köveket hordtak fehérorosz építőipari üzemekből a határra. Zaryn a levegőbe adott lövésekről is írt. A határőrség az közölte a Twitteren, hogy Kuznica Bialostocka környékére, ahol hétfő óta több száz migráns táborozik, fehérorosz fegyveresek újabb csoportjai érkeznek, és megjelent egy fehérorosz tévéstáb is. Eltűntek egyes migránssátrak, a külföldiek szerszámokat és könnygázt kaptak.

"A fehérorosz fél láthatóan egy nagy határostromkísérletre készül ma" - összegzik a helyzetet a bejegyzésben, amely szerint a lengyel erők készenlétben állnak. Lengyel hatósági értesülések szerint a fehérorosz határszakasz mentén jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, és hétfő óta többször próbáltak tömegesen átjutni a határon.

Szombat este Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a Twitteren közzétett bejegyzésében megírta: a határon táborozó migránsok körében olyan értesülés terjed, hogy Lengyelország beleegyezett egy Németországba irányuló folyosó megnyitására. "A készülő provokáció kapcsán" a migránsok SMS-ben angol nyelvű figyelmeztetést kapnak a lengyel kormány biztonsági központjától, abban az olvasható, hogy ne adjanak hitelt e híresztelésnek - közölte Kaminski.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben. Bővíthetik például a beutazási tilalommal sújtott fehérorosz állampolgárok listáját.

(MTI)