Lengyelország is bevándorló ország lesz? - Ja, már ők is rég azok

Ősztől a Fülöp-szigetekről pótolják a munkaerőhiányt.

A magyarhoz hasonlóan egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal, a folyamatos kivándorlással és a nevetségesen alacsony bérekkel küzdő lengyel munkaerőpiacról jelenleg nagyjából kétmillió dolgos kéz hiányzik, ez a szám pedig 2030-ra akár négymillióra is nőhet.

A nyugatra menekült munkaerőt hiába igyekeztek Lengyelországban is régióbeli vendégmunkásokkal pótolni, a másfél millió, többnyire képzetlen ukrán ott sem enyhítette az építőiparban, az IT-szektorban és az egészségügyben keletkezett deficitet.

9000 kilométerről jön a megváltás

A Fülöp-szigetek elsőre nem tűnik éppen kézenfekvő munkaerőforrásnak, ám Stanisław Szwed azzal indokolta a választást, hogy a két ország

a katolikus vallásnak köszönhetően kulturálisan közel áll egymáshoz.

A 100 milliós Fülöp-szigetek lakosságának nagyjából 10 százaléka dolgozik külföldön, de mindenkinek a Fülöp-szigeteki külügyminisztériumtól kell engedélyt kérnie erre, közvetítésüket is a kormány intézi.

A lengyel parlament egyébként nemrég alakította át úgy a munkaügyi szabályozást, hogy a volt szocialista országok állampolgárai már hat hónap helyett egy évig tartózkodhatnak az országban munkavállalási céllal, míg a vietnamiaknak és a filippínóknak már külön engedélyre sem lesz szükségük ehhez.

A filippínók eddig mindössze 430 ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező munkavállalóval képviseltették magukat Lengyelországban. Ázsiából legtöbben Vietnamból érkeztek a lengyelekhez, ők hétezren vannak, míg 2018 első felében további 130 ezer ukrán kapott tartózkodási engedélyt a bevándorlásellenes retorikájáról elhíresült kormánytól.

De mit szól ehhez Orbán? Mit szólna? Semmit

Aki pedig arra számít, hogy Orbán Viktor ezek után kiátkozza a lengyeleket a migráció elleni kis "szent szövetségéből", azt el kell keserítenünk.

Erre már csak azért sem fog sor kerülni, mert akkor a mi Bölcs Vezetőnknek is a fejére olvashatnák, hogy Magyarországon is hasonló a helyzet a munkaerőhiány és annak pótlása terén - hiszen mi is nagy számban importáljuk az ukrán munkavállalókat, akik azonban a megfelelő képzettségek elsajátítása után azonnal tovább is állnak nyugatra.

Ahogy az is gondot jelentene a Fidesznek, ha a lengyelek nem védenék a narancsos hátsókat az Európai Parlamentben, úgy pedig nehéz lenne elkerülni, hogy az orbáni oligarchák miatt az unió elzárja azokat a csúnya, brüsszeli pénzcsapokat.