Morawiecki: csak idő kérdése, hogy Lengyelországnak folyósítsák az uniós helyreállítási pénzeket

Morawiecki: csak idő kérdése, hogy Lengyelországnak folyósítsák az uniós helyreállítási pénzeket

Lengyelország nem veszíti el a helyreállítási terv eszközeit, ezek folyósítása csak idő kérdése – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdai sajtóértekezletén.

Az MTI tudósításában azt írja, Morawiecki aláhúzta: az uniós pénzeket “egységként” szemléli, elsősorban a strukturális, a kohéziós alapok, valamint a közös agrárpolitika eszközei érdeklik, mert ezek “ötszörösét teszik ki” a lengyel helyreállítási tervnek.

Kiemelte:

a helyreállítási tervben foglalt projektek megvalósítását már el is indították, felhasználva a korábban a kormánya által előkészített más pénzügyi, ezen belül hiteleszközöket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilapnak július végén adott interjúban kijelentette: Varsó még nem teljesítette a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós források kifizetéséhez támasztott feltételeket.

A brüsszeli bizottság június elején hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet, ennek eszközeinek kifizetését viszont a tervben foglalt szükséges feltételek – úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez köti.

Az első mérföldkövek teljesítését viszont Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.