Karácsony reményt lát Trzaskowskiban

Karácsony reményt lát Trzaskowskiban

Facebook-posztban reagált Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere lengyel kollégája, Rafał Trzaskowski elnökválasztási eredményére. Mint arról tegnap beszámoltunk, a Polgári Platform (PO) által támogatott varsói főpolgármestert csak nagyon szoros versenyben tudta legyőzni Andzrej Duda, a kormánypárti Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, az eredmény 51,2-48,8 százalék lett.

Duda marad a lengyel elnök

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a szavazatok szinte teljes összesítése szerint. Az MTI azt írja, a választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Karácsony a közösségi médiában azt írta, szorított barátja sikeréért.

Ha most nem is sikerült beteljesítenie a reményt, mégis elhozta azt sok lengyel demokrata és európai – így magyar – demokrata számára is

– folytatja. A budapesti főpolgármester úgy látja, Trzaskowskinak ugyancsak

nehezített pályán, államilag finanszírozott lejáratókampányban és irtózatos ellenszélben

kellett küzdenie, ennek ellenére Karácsony szerint

a demokrácia, a tolerancia és a jogállam hívei közös táborba szervezhetők.

(A bökkenő az, hogy – mint arra hétfői cikkünkben rámutattunk – Lengyelországban ez nem történt meg. Míg Duda a június végi első fordulóhoz képest csaknem 2 millióval növelte szavazói számát, ellenlábasa még a kiesett ellenzéki jelöltek szavazóit sem tudta mind maga mögé állítani.)

Karácsony azt is megjegyzi, számára „öröm az ürömben”, hogy így folytathatja Trzaskowskival a megkezdett együttműködést „városaink európai, demokratikus és zöld jövőjéért”.

A lengyel elnökválasztásra Orbán Viktor miniszterelnök is reagált. A magyar kormányfő szerint Duda győzelme „kritikus fontosságú volt a Közép-Európa erősítése érdekében végzett közös erőfeszítéseink jövőbeli sikere szempontjából”.

Orbán Dudának: az Ön győzelme kritikus fontosságú volt

"Kritikus fontosságúnak" nevezte Andrzej Duda győzelmét Közép-Európa megerősítése szempontjából Orbán Viktor miniszterelnök az újraválasztott lengyel államfőnek írt gratuláló levelében - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután. "Az elmúlt évek szoros és eredményes együttműködése révén a magyar-lengyel baráti kötelék a közép-európai összefogás motorjává és az európai politika meghatározó tényezőjévé vált.