Kedvezményes lakossági energiaárakat vezetne be a lengyel kormány 2023-ban

Kedvezményes lakossági energiaárakat vezetne be a lengyel kormány 2023-ban

Kétezer kilowattóra évi fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetne be jövőre a lengyel kormány azon tervezet értelmében, amelyet csütörtökön a Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével rendezett sajtóértekezleten ismertettek Varsóban - írja az MTI.

Morawiecki ismertette a kisfogyasztói energiaárak ugrásszerű növekedését megakadályozó, egyúttal - mint mondta - az energiatakarékosságot elősegítő intézkedéscsomagot. A kormány napi kapcsolatban áll az energiaszabályozási hivatal elnökével és az energiaszolgáltató vállalatokkal, amelyekkel együttműködve megfelelő törvényhozói megoldásokat dolgoznak ki - közölte.

A javasolt csomag értelmében 2023-ban minden lengyelországi háztartásnak évi kétezer kilowattóra fogyasztásig szabályozott, az ideivel azonos tarifát garantálnak. Ez akár havi 150 zloty (12,9 ezer forint) megtakarítást jelenthet a piaci árakhoz képest a lengyel kormányfő szerint.

A nagycsaládok, a fogyatékossággal élőkről gondoskodó családok és a gazdák háztartásai számára magasabb, 2,6 ezer kilowattóra fogyasztási küszöböt szabnak meg.

A kedvezményes árakkal a lengyel háztartások mintegy 66 százaléka élhet - mondta el Morawiecki. 

"Láttam olyan elemzéseket is, hogy akár 10 millió háztartásról is szó lehet, mert egyesek talán elkezdenek takarékoskodni" 

- tette hozzá.

Külön 10 százalékos árkedvezményt kapnak azon háztartások, amelyek jövőre 10 százalékkal csökkentik áramfogyasztásukat.

A fogyasztási küszöb túllépése esetén a háztartások a piaci tarifa szerint fizetnek majd a többletfogyasztásért. A vonatkozó tarifákat az idei év végén hagyják jóvá - közölte a sajtóértekezleten Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Morawiecki bejelentette továbbá: államilag támogatott villamosenergia- és gázbeszerzésre számíthatnak az energiaigényesnek minősített vállalatok is. Támogatásuk becslések szerint még idén 5-6 milliárd zlotyval (430-516 milliárd forint) terheli meg az állami háztartást.

A közigazgatási intézményeket viszont október 1-jétől az áramfogyasztás 10 százalékos csökkentésére kötelezik - közölte a kormányfő.

A háztartásoknak és az energiaigényes vállalatoknak nyújtandó energiaár-támogatások költségét Morawiecki több mint 30 milliárd zlotyra (2,6 ezer milliárd forint) becsülte.