Lengyelország nem fogad be az eredetileg tervezettnél több menekültet

Lengyelország az Európába érkező migránsok számának drámai növekedése ellenére sem fogad be az eredetileg felajánlott kétezernél több menekültet a miniszterelnök kijelentése szerint.

Ewa Kopacz a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte, nem hagy jóvá olyan intézkedést, "amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát".
   
Lengyelország elutasítja a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer bevezetését, az illegális bevándorlás kérdésében pedig heves bírálatok érték a nyugat-európai országok részéről.
   
A menekültválság kérdésében a lengyel belpolitika is egyre megosztottabb, a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lap szombati kommentárjában felrótta a kormánynak, hogy nem tesz eleget a migránsok megsegítésére, szégyenteljesnek nevezve ezt a viselkedést.
   
Közben Csehországban Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök arra figyelmeztetett, hogy a menekültek befogadása veszélyekkel járhatna hazája belső biztonságára. "A tömeges bevándorlás fenyegetés Európa és az Európai Unió országainak stabilitására" - írta petíciójában, amelyben figyelmeztette a cseh kormányt azokra a kockázatokra, amelyek a "különböző népek, kultúrák és vallások mesterséges összekeveréséből".

Ettől függetlenül nyilván még mindig Magyarország a fő gonosz az Európai Unióban...