Lengyelország: szó sincs 10 ezer migráns befogadásáról

Lengyelország részéről egyelőre nincs szó 10 ezer menekült befogadásáról.

Grzegorz Schetyna, aki pénteken az uniós külügyminiszterek informális találkozóján vesz részt Luxemburgban, ahol egyebek között a migránsválságról tárgyalnak, a Radio Zetben kifejtette: a menekülthullámot nem lehet megállítani anélkül, hogy ennek okait kezeljék.

 "El kell gondolkodnunk azon, hogyan állítsuk meg az illegális bevándorlást, s nemcsak azon, hogy osszuk meg egymás között ezeket a hatalmas számokat" - mondta el, hozzátéve, hogy meg kell különböztetni a gazdasági bevándorlókat és a politikai menekülteket. Mint figyelmeztetett, a gazdasági bevándorlók száma Európában "hamarosan 3-4 milliót is kitehet".

Lengyelország az uniós kormányfők júniusi találkozója után 2 ezer menekült befogadását vállalta 2016-2017-ben. Az európai migrációs válság legújabb fejleményeit illetően a lengyel kormány egyelőre nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot, bár a politikai vezetők egyhangúlag a válság okainak kezelését, az embercsempészek elleni harc fontosságát hangsúlyozzák.

Ewa Kopacz kormányfő és Grzegorz Schetyna hétfőn a befogadandó menekültek számának lehetséges növelését jelezték. Ezt követően Cezary Tomczyk, a lengyel kormány szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak: "egyelőre nincs szó semmiféle új kvótáról", először teljesíteni kell a már vállalt kötelezettséget. Csütörtökön Kopacz az Európai Néppárt vezetőinek a sziléziai Katowicében tartott megbeszélésén elmondta: Lengyelországnak erkölcsi kötelessége foglalkozni a menekültekkel, de nem telik arra, hogy gazdasági bevándorlókat fogadjon be, lehetőségeihez mérten vállal e téren szolidaritást az uniós tagállamokkal.